Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juni 2018

  Här behövs en tankbil om dagen

  Nu börjar grundvattennivåerna att bli låga på vissa håll. Om det inte kommer rejält med regn kan det bli knappt med vatten i många enskilda brunnar.

  .

  Trots den blöta hösten och vintern börjar det nu bli problem med grundvatten på vissa håll efter den ihållande värmen och torkan.

  – Det vi kallar för små grundvattenmagasin hade ganska bra utgångsläge i våras, men vi har sett att nivåerna nu sjunker väldigt snabbt, säger Bo Thunholm på Statens geologiska undersökningar (SGU).

  De små grundvattenmagasinen finns överallt i marken. Det är oftast i dessa som hushåll och gårdar på landsbygden tar sitt enskilda vatten ifrån. Vattentillgången varierar stort utifrån lokala förutsättningar, men det som är typiskt för de små magasinen är att nivåerna snabbt ändras.

  – Det sjunker ju snabbare än normalt nu. I snabbreagerande magasin sjunker det normalt den här årstiden med ungefär en centimeter per dygn, och nu sjunker det snabbare än så.

  I stora grundvattenmagasin, som bland annat finns i rullstensåsar, är nivåerna fortfarande runt det normala.

   Under den värsta värmeböljan dog en av de äldre korna på Gunnaröds gård och nu har brunnarna börjat sina, två månader tidigare än normalt. ”Vi köper nio kubikmeter vatten per dygn”, säger Carina Sonesson.
  Under den värsta värmeböljan dog en av de äldre korna på Gunnaröds gård och nu har brunnarna börjat sina, två månader tidigare än normalt. ”Vi köper nio kubikmeter vatten per dygn”, säger Carina Sonesson. FOTO: Hans Dahlgren

  En av de första som fick problem i år var Gunnaröds gård i skånska Stockamöllan. På den Krav-certifierade gården finns 125 mjölkkor, köttdjur och en gårdsbutik. Där har det inte regnat på en månad och vissa dagar har det varit 30 grader varm. I vanliga fall brukar det bli knappt med vatten framåt slutet av sommaren, men redan nu har de fått börja köpa vatten med tankbil, så vattenbristen kom som en överraskning.

  – Med tanke på att det var blött både sommar, höst och vinter 2017 så trodde vi att det skulle finnas mer vatten, säger Carina Sonesson på gården.

  Än så länge klarar sig gården genom att köpa nio kubikmeter vatten per dygn, eftersom det fortfarande rinner till lite i de egna fem brunnarna.

  Under en sommar med normal nederbörd, då avdunstningen är hög och växtligheten suger vatten, fylls inte grundvattnet på. I Skåne kan man inte räkna med stigande nivåer förrän i oktober.

  Hoppas på regn

  Däremot kan rejäl nederbörd under sommaren bromsa upp nivåsänkningarna.

  – Trenden måste brytas. Kommer det nederbörd minskar i alla fall bevattningsbehovet, så man får en besparing, säger Bo Thunholm på SGU.

  På Gunnaröds gård tittar man nu på nya möjligheter för att säkra vattentillgången.

  – Vi har klarat oss genom att vara lite sparsamma, men nu har vi beställt en offert och ska prova och borra igen och se om vi kan hitta vatten, säger Carina Sonesson.

  LÄS OCKSÅ: Högtryck på bevattningsfrontenLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop från oroliga lantbrukareLÄS OCKSÅ: Risk för katastrofskörd i Sverige

   Köpevatten. En gång per dygn kommer tankbilen med full tank.
  Köpevatten. En gång per dygn kommer tankbilen med full tank. FOTO: Hans Dahlgren

  Grundvatten

  Det finns stora lokala variationer i mängden tillgängligt grundvatten. Faktorer som styr är bland annat jordmån, magasinets djup och hur högt beläget det är.

  SGU delar också in grundvattenmagasinen i stora och små. Nivåerna i de stora magasinen reagerar långsammare på förändringar, medan de små snabbt kan tömmas, men även fyllas på snabbare.

  Många mindre magasin är väldigt lokala. Om grannen några hundra meter bort bevattnar är det inte säkert att det påverkar vattentillgången på din gård.

  Drygt en miljon permanentboende får dricksvatten från egna brunnar.

  Källa: SGU

  Relaterade artiklar

  Till toppen