Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 mars 2017

  Ung bonde satsade på egen köttgård

  Larsbo.

  Den goda kalkylen för nötkött var det som fick banken med på tåget när 25-årige Johan Persson ville satsa på en egen gård.

   Johan Persson är en ung bonde som nu väljer att satsa på nötköttsproduktion. Pappa Marcus som också är bonde i trakten är med och stöttar och hjälper till.
  Johan Persson är en ung bonde som nu väljer att satsa på nötköttsproduktion. Pappa Marcus som också är bonde i trakten är med och stöttar och hjälper till. FOTO: Martin Berg

  Johan Persson har arbetat som förman på en mjölkgård i Dalarna och ville egentligen satsa på mjölkkor. Men det osäkra ekonomiska läget blev ett hinder. I stället föll valet på nötköttsproduktion i den gamla bruksorten Larsbo strax utanför Söderbärke i Dalarna.

  – När jag fick erbjudande om att köpa den här gården så tog jag chansen, säger Johan Persson.

   Johan Persson trodde att det var mjölkkor som gällde för honom. Men när han fick chansen att köpa en gård i hemtrakterna som lämpade sig bra för köttproduktion tog han chansen.
  Johan Persson trodde att det var mjölkkor som gällde för honom. Men när han fick chansen att köpa en gård i hemtrakterna som lämpade sig bra för köttproduktion tog han chansen. FOTO: Martin Berg

  Hjälpsam säljare

  Han fick köpa gården till ett bra pris. Säljaren satte stort värde i att Johan driver lantbruket vidare och har varit väldigt hjälpsam och mån om att han skulle få en bra start.

  Johans pappa Marcus Broberg, som själv är bonde i trakten, konstaterar att lantbruket i gränstrakterna mellan Dalarna och Västmanland tagit hårda smällar de senaste 20 åren. Man välkomnar nya förmågor med öppen famn.

   Johans pappa Marcus Broberg konstaterar att lantbruket befunnit sig på ordentlig reträtt i gränslandet mellan södra Dalarna och Västmanland de senaste 20 åren. Nystartare uppskattas.
  Johans pappa Marcus Broberg konstaterar att lantbruket befunnit sig på ordentlig reträtt i gränslandet mellan södra Dalarna och Västmanland de senaste 20 åren. Nystartare uppskattas. FOTO: Martin Berg

  – Alla här omkring tycker att det är väldigt roligt att Johan kommer igång. Folk är rädda för att det ska växa igen här omkring, säger Marcus Broberg.

  Fick tummen upp

  Att få banklån var dock inte helt lätt. Utan ett eget kapital eller pant var bankerna inte så intresserade men till slut fick han tummen upp av Handelsbanken.

  – Det var framförallt kalkylen de tittade och trodde på och här spelar så klart det fördelaktiga priset in, konstaterar Johan Persson.

  Enligt Johan och Marcus är gården optimal för att bedriva köttproduktion.

   Johans pappa Marcus Broberg.
  Johans pappa Marcus Broberg. FOTO: Martin Berg

  – Stora betesmarker, långt ifrån större vägar och med stor utvecklingspotential om man är beredd att lägga ner lite tid, säger Johan Persson.

  Köpte djur

  Det första året har handlat om att införskaffa djur. Johan har kunnat köpa djur både av sin pappa och andra bönder i närheten.

  – Jag har köpt både dikor och mjölkraskalvar som jag gjort stutar av.

  Just nu finns det drygt 70 stycken nötkreatur på gården i olika åldrar men när verksamheten går för fullt, vilket är planerat till 2019,ska cirka 80 stycken dikor vara i produktion.

  – Jag har valt att satsa på Hereforddjur. Det är rätt ras till förutsättningarna här omkring med öppna naturbeten, konstaterar Johan Persson.

  Sponsrad tjur

  Nyligen anlände en ny tjur till gården. Den är sponsrad av hamburgerkedjan Mc Donalds inom projektet Romeo, vars mål är att öka den svenska nötköttsproduktionen.

  – Det var generöst. Tjuren kostade 29 000 kronor och Mc Donalds sponsrade med 25 000.

  Det första Johan ska göra när kylan försvinner är att börja lägga om vallarna.

  – Det har varit eftersatta eftersom den förra ägaren inte hade så många djur. Det är a och o att få ordning på vallen när man bedriver köttproduktion.

  Larsbo Gård

  Det har bedrivits lantbruk på Larsbo Gård sedan mitten på 1700 talet

  Johan Persson äger själv 20 hektar men brukar totalt 140 hektar.

  Han satt till helt nyligen i styrelsen för LRF Ungdomen i Dalarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen