Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli 2016

  "Jag fick ett hot om dagen"

  Marcus Holmgren bor och arbetar på sin fars lantbruk i Vänersnäs utanför Vänersborg där de driver kycklingproduktion. Under ett års tid har han utsatts för hot och trakasserier från personer med kopplingar till djurrättsaktivism säger han till ATL.

  – Ett tag fick jag ett hot om dagen och jag har även fått brev hem med hälsningen: "Vi ses snart. Puss och kram. Veganterroristerna.", berättar han.

   Marcus Holmgren hotades under lång tid.
  Bild 1/2 Marcus Holmgren hotades under lång tid. FOTO: Marcus Holmgren
   Marcus Holmgren visar upp ett brev han fått.
  Bild 2/2 Marcus Holmgren visar upp ett brev han fått. FOTO: Marcus Holmgren

  Hoten började i augusti förra året och har pågått sedan dess med några få avbrott. De flesta hot rör veganernas syn på svensk köttproduktion. Allt startade när Marcus Holmgren började kritisera aktionsgruppen Tomma burar och deras syn på civil olydnad på Facebook.

  – Jag har fått ta bort mitt telefonnummer från olika söksidor. Jag har fått radera kontaktuppgifter på Facebook. Jag bandar alla samtal jag får och jag har fått gömma mig ett tag. Till slut gick det så långt att Djurrättsalliansen efterlyste min adress och erbjöd hittelön till den som hittade den.

  – Jag tror mig veta vilka de är och jag har upptäckt att många är medlemmar från Djurrättsalliansens facebooksida, säger han.

  Värmländsk bonde

  Förra veckan dämpades hatet något mot Marcus Holmgren, men vändes istället mot en värmländsk lantbrukare som ifrågasatte Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk. Händelsen uppmärksammades först i en artikel i Dagens nyheter.

  – Då lugnande det ned sig tillfälligt hos mig. De jobbar väldigt strukturerat och är smarta i sitt agerande. Jag uppfattar det som att de har en laglig sida och en olaglig sida, säger han.

  – En vanlig fras som aktivisterna brukar ta till är: ”Vi ska bulta dig och dina barn”, säger han.

  ”Väldigt orolig”

  Marcus Holmgren har även varit i kontakt med den värmländske bonden som hotades av bland annat en representant för Djurens Rätt. Personen som uttalade hoten har nu fråntagits sitt uppdrag, enligt ett pressmeddelande från Djurens Rätt.

  – Den hotade är väldigt orolig och mår givetvis dåligt efter att ha fått ta mycket. Tre gånger har vi kontaktat Djurens rätt i Värmland och begärt en offentlig ursäkt, men de får den aldrig ur sig, säger han.

  Borde göra mer

  Marcus Holmgren har polisanmält hoten, men anmälningarna har inte lett till någon utredning. Han undrar om inte LRF i Stockholm borde uppmärksamma sådana här problem mer.

  – Vi får bra stöd från LRF:s regionala förbund här i Västra Götaland, men jag tycker att de borde lyfta det här på LRF riks också. Jag skulle önska att de är lite mer på tårna. De borde kunna göra mycket mer, säger han.

  ”Accepterar inte hot”

  ATL har varit i kontakt med Djurrättsalliansen och frågat om svenska lantbrukare har anledning att vara rädda.

  – Absolut inte. Vi är en organisation som har icke-våld som värdegrund, vilket innebär att vi inte accepterar våld eller hot om våld. Detta gäller självklart överallt i de debatter vi för, oavsett om det är i verkliga livet eller på sociala medier. Och det innebär även att vi själva arbetar med icke-våldsmetoder inom organisationen, säger Malin Gustafsson som är talesperson för Djurrättsalliansen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen