Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli 2016

  Djurägare tar kampen mot nättroll och bondehat

  När en värmländsk bonde ifrågasatte Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk på Facebook med orden: "Det är min mjölk. Jag har köpt den" fick bonden utstå en mängd hatiska kommentarer från djurrättsaktivister. Det blev så allvarligt att Djurens rätt fick göra avbön, tala om värdegrund och gå ut offentligt för att ta avstånd från hot och hot om våld.

  FOTO: Mostphotos

  Förra veckan publicerade en värmländsk bonde ett svar till Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk på Facebook med orden:

  ”Det ÄR min mjölk. Jag har köpt den. Och man kan säga att bonden har köpt den av kon. Hon får ju gratis mat och husrum, med en mjuk gummimatta att vila på, hon får rent vatten, skydd från rovdjur och vård om hon blir sjuk. Kalven får all mjölk den behöver för att växa och må bra!”

  Fick svar

  En representant för Djurens rätt i Värmland kommenterade bondens svar med:

  ”Får jag ta din dotter, våldta och ta barnen av henne för att senare kunna sälja hennes mjölk o när hon slutar ge mjölk då dödar jag henne. Istället får hon mat, rent vatten o sovplats! Deal?”.

  Kommentaren rev upp känslorna på sociala medier. Så mycket att Djurens rätt fick gå ut och ta avstånd från personens kommentar i ett skriftligt uttalande på sin sajt. I uttalandet skriver de även att personen lämnar sitt förtroendeuppdrag i Djurens rätt med omedelbar verkan.

  – Det stämmer att den här personen fått lämna sitt förtroendeuppdrag hos oss, säger Moa Richter Hagert som är kommunikationsansvarig för Djurens rätt och hänvisar i övrigt till organisationens offentliga uttalande.

  Vägrar vara tysta

  Nättroll och bondehat från djurrättsaktivister är vardag för många lantbrukare. Det är även något som engagerat mjölkbonden Kerstin Herbertsson och djurägaren Anna Cathrine Nennestam. Båda har tröttnat på att hålla tyst och bara bita ihop.

  – Det behövs en motröst nu. Det funkar inte längre att bara tysta ned det här för inget blir bättre av det i längden. Jag är inte lika drabbad av hat och hot som andra lantbrukare jag känner till. Jag känner många som vill prata om det här, men flera har blivit så skrämda att de knappt vågar säga pip, säger Kerstin Herbertsson som arbetat med kor i över 40 år.

  ”Världens bästa djurvälfärd”

  – Vi bönder älskar våra djur och jag är stolt över mitt jobb. Idag ses det som fult att äga djur och det verkar inte finnas någon gräns för vad folk tror sker med djuren. En del tror att kor i Sverige lever i ett helvete och att bönder plågar sina djur. Vi har världens bästa djurvälfärd i Sverige, säger hon.

  – Ta vilket annat yrke som helst. Man skulle aldrig tillåta att så mycket hat och hot får flöda fritt, säger hon.

  ”Något som inte stämmer”

  Anna Cathrine Nennestam minns väl de första gångerna hon fick möta hatet därute och hon kände genast att det är något som inte stämmer.

  – Många av dessa personer saknar verklighetsanknytning och hatet har blivit alltmer fjärran. Det finns inget sunt förnuft kvar hos en del. Jag tror att många ungdomar mår dåligt idag och lever i en annan värld. De flyr in i en fantasivärld och sedan stegrar det på sociala medier när de tävlar om vem som kan vara värst och få flest likes, säger hon.

  ”Adoptera djur”

  Hon har bland annat fått höra att ”man inte ska äga djur”. Att ”man ska adoptera djur”. Att ”man ska sterilisera hönor” och ”inte äta upp sina barn”.

  – Jag blir allvarligt ledsen för bönders skull, men när en bonde blir knäckt har det gått långt. Vi djurägare är vana vid att stånga oss blodiga och bita ihop vid motgångar och vi är jättebra på djur. Vi har inget att skämmas för när vi bemöter hat och oförmåga att förstå verkligheten.

  ATL har försökt att nå den drabbade bonden från Värmland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen