Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2019

  Irritation över halloumisatsning

  Ica och Norrmejeriers nya satsning på en egen ”halloumi” väcker irritation bland grossister.

  FOTO: Shutterstock/TT

  Nyheten om att Norrmejerier planerar att på sikt producera 2 000 ton stekost per år för att säljas på Ica har väckt många positiva reaktioner. Inte minst för att osten ska tillverkas på norrländsk mjölk. På ATL:s Facebook har nyhetsartikeln om detta fått 1 900 gilla-markeringar – vilket är en exceptionell siffra.

  Ännu finns inget namn på produkten som ska börja säljas i Ica-butiker under september 2020. En sak står dock klar: den får inte kallas för halloumi, eftersom det är en ost med en skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att den bara får säljas under det namnet om den är tillverkad på Cypern med en för området karaktäristisk metod. Bland annat ska äkta halloumi innehålla 51 procent får- och getmjölk och 49 procent komjölk.

  I takt med att den salta stekosten ökat i popularitet i Sverige och i andra länder ökar oron för att framgångsreceptet ska kopieras.

  – Halloumi har blivit en mycket stor exportframgång för Cypern. Nu försöker alla åka snålskjuts och stjäla succén, precis som man har gjort med fetaost, kommenterar Umeföretagaren Andreas Papacosta Norrmejeriers satsning i Folkbladet.

  Han driver ett hjälpmedelsföretag inom vårdsektorn och är samtidigt delägare i ett cypriotiskt företag som tillverkar och exporterar halloumi. Andreas Papacosta är även kritisk till de som uppmanar till bojkott av cypriotisk halloumi på grund av att djurhållningen i landet har hög användning av antibiotika.

  – Man ger antibiotika till grisar och kycklingar, inte till getter som springer fritt uppe i bergen, säger han till tidningen.

  Loizos Papadopoulos, vd på familjeföretaget Fontana, som är marknadsledande på halloumi i Sverige, garanterar i en intervju med Fri Köpenskap att det inte finns någon antibiotika i företagets produkter. Han ser dock allvarligt på problemet med resistenta bakterier till följd av antibiotikaanvändning i djurhållning.

  – Vi uppmuntrar att folk uppmärksammar det och vi har under en väldigt lång tid jobbat aktivt för att påverka användandet av antibiotika. Våra krav på halloumiproducenten och dess mjölkleverantörer motsvarar de restriktiva krav som finns i användning av antibiotika i Sverige, säger Loizos Papadopoulos till Fri Köpenskap.

  Om Norrmejeriers satsning säger han till samma tidning:

  – Vi välkomnar konkurrens, även om i just det här fallet inte ser det som konkurrens utan ytterligare ett alternativ till grillost.

  Relaterade artiklar

  Till toppen