Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2019

  Eurokursen för gårdsstödet slår nytt rekord

  Årets EU-stöd växlas in i svensk valuta till rekordkursen 10,6958 kronor per euro.

  Kursen är den högsta någonsin för stödpengarna och innebär 265 miljoner kronor mer till lantbruket jämfört med fjolårets eurokurs.

   10 euro i gårdsstöd ger detta år närmare 107 svenska kronor i börsen.
  10 euro i gårdsstöd ger detta år närmare 107 svenska kronor i börsen. FOTO: Shutterstock/TT

  På måndagen fastställdes valutakursen för fyra viktiga jordbrukarstöd: gårdsstödet, förgröningsstödet, nötkreatursstödet och stödet till unga jordbrukare. Kursen grundas på den växelkurs Europeiska centralbanken, ECB, fastställer mellan valutorna den sista vardagen före 1 oktober.

  Den svenska kronans svaga ställning gör att stöden, som är fastställda i euro, i år omvandlas till svensk valuta till kursen 10,6958 svenska kronor per euro. Redan fjol noterades en rekordkurs, men sedan dess har eurons värde gentemot kronan ökat med ytterligare 3,7 procent.

  I reda pengar handlar det om stora belopp. Jordbruksverkets prognos är att de fyra stöden tillsammans uppgår till 684 miljoner euro i år. Det blir 7 316 miljoner kronor i svensk valuta, pengar som börjar betalas ut 6 december.

  Hade fjolårets växelkurs gällt även för årets stöd hade totalbeloppet i svensk valuta blivit 265 miljoner kronor lägre.

  Övriga stöd, till exempel miljöersättningar och kompensationsstöd, är fastställda i svensk valuta och påverkas inte av växelkursen.

  Prognos för stödutbetalningar

  Stödform Milj euro Milj sv kr

  Gårdsstöd 380 4064

  Förgröningsstöd 205 2193

  Nötkreatursstöd 89 952

  Unga jordbrukare 10 107

  Totalt 684 7316

  Relaterade artiklar

  Till toppen