Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari

  HK Scan drar sig ur Siljans Chark

  HK Scan lämnar ägandet i förlusttyngda Siljans Chark. Slaktsamarbetet fortsätter tills vidare, samtidigt som Siljans Chark kan söka sig nya samarbetspartners.

   Styrelsen i Siljans Chark har kommit fram till att bolagets framtid säkras bäst genom lokalt ägande.
  Styrelsen i Siljans Chark har kommit fram till att bolagets framtid säkras bäst genom lokalt ägande. FOTO: ULF PALM / TT

  Siljans Chark AB, med slakteri på Ickholmen i Rättviks kommun och charkuterifabrik i Mora kommun, har brottats med förluster sedan 2015. HK Scan sitter på 39 procent av aktierna, medan resten av aktierna ägs lokalt, till största delen av lantbrukare i bygden.

  Nu har styrelsen i Siljans Chark kommit fram till att bolagets framtid säkras bäst genom lokalt ägande.

  – Det blir en bra lösning att bolaget och varumärket Siljans Chark ägs lokalt av bönder i Dalarna och närliggande landskap, säger Jan Forssell, ordförande i styrelsen för Siljans Chark och nötköttsbonde.

   Ickholmens slakteri, Rättvik.
  Ickholmens slakteri, Rättvik. FOTO: Privat

  Det nuvarande samarbetet innebär att HK Scan har haft ansvaret för inköp av slaktdjur, avräknat dessa och hanterat eventuella krediter med leverantörerna.

  Djuren har legoslaktats hos Siljans Chark, som sedan köpt de slaktkroppar som bolaget behövt för sin egen förädling.

  Ungefär en tredjedel av nöt- och grisslakten på Ickholmen har förädlats av Siljans Chark. Resterande två tredjedelar har gått in i HK Scans förädling.

  Ägarförändringen, som träder i kraft efter en extra bolagsstämma i januari, görs genom att HK Scans aktier går tillbaka till Siljans Chark AB, vilket innebär att bolaget blir helt lokalt ägt.

  Magnus Lindholm, operativ chef i Sverige för HK Scan, vill inte uppge vad HK Scan får betalt för sina aktier, men konstaterar att han är nöjd med affären.

  – Det är ett gemensamt beslut i Siljans Charks styrelse att ett helt lokalt ägande är det bästa för bolaget. Därför väljer vi låta våra aktier gå tillbaka till Siljans Chark, säger Magnus Lindholm.

  Samarbetet kring slakten fortsätter som tidigare under 2020 och ingångna leveransavtal med lantbrukare gäller. Inför kommande år ska förhandlingar sättas i gång före sommaren.

  – Vi har ambitionen att fortsätta köpa djur i Dalarna och angränsande län även i framtiden, säger Magnus Lindholm.

  Jan Forssell, som blev ordförande i Siljans Charks styrelse våren 2019, ser nya möjligheter när bolaget blir helt lokalt kontrollerat.

  – Det öppnar för att vi kan slakta även åt andra som vill köpa in djur i bygden och slakta här. Ur ett lantbrukarperspektiv är det jätteviktigt att vi har ett starkt slakteri. Utan det skulle djurtransporterna bli längre och färre bönder skulle fortsätta sin produktion, säger han.

  Bokslutet för 2019 är inte klart ännu, men Jan Forssell bekräftar att det är fortsatt röda siffror. Effektiviseringar har gjorts under året och de kommer att ge resultat under innevarande år.

  – Det återstår en del jobb för att få detta att blomma ut. HK Scan har hjälpt oss mycket och ska ha en eloge för det, men det blir bättre under egen flagg, säger Jan Forssell.

   Jan Forssell är ordförande i styrelsen för Siljans Chark AB.
  Jan Forssell är ordförande i styrelsen för Siljans Chark AB. FOTO: David Larsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen