Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni

  Mindre metan när havre ersätter korn

  Metanutsläppen från mjölkproduktionen kan minska med mer havre i fodret, det visar en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

   Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen (arkivbild).
  Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen (arkivbild). FOTO: Cecilia Persson

  Med en havrebaserad foderstat i stället för med korn minskade metanproduktionen med 9 procent. Andra studier har även visat att mjölkavkastningen är minst lika hög med havre som med korn, skriver SLU i ett pressmeddelande.

  Tog gasprover

  Forskarna blandade åtta sorter av havre tillsammans med malet gräsensilage och gjorde detsamma med åtta sorters korn. Sedan lades proven i flaskor med våmvätska från mjölkkor och värmdes till 38 grader i ett vattenbad under två dygn. Därefter togs gasprover som beräknade mängden metan och som jämfördes med de olika foderstaterna.

  Kan minska metanproduktion

  Resultaten visar att havre istället för korn i fodret skulle kunna minska metanproduktionen i våmmen, och därmed bidra till lägre utsläpp av metangas. Det finns även andra utfodringsstudier med mjölkkor som har gett liknande resultat.

  Läs också: Nu ska deras alger testas på svenska kor

  Relaterade artiklar

  Till toppen