Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juni

  Nu ska deras alger testas på svenska kor

  Start-up företaget Volta Greentech har under det senaste året tagit fram ett fodertillskott baserat på alger för att minska metanutsläppen hos kor. Nu växlar man upp och i Lysekil står en algfabrik klar för att kunna producera algerna i större skala.

   Nu växlar Volta Greentech upp och i Lysekil står fabriken klar för att kunna producera algtillskottet i större skala.
  Nu växlar Volta Greentech upp och i Lysekil står fabriken klar för att kunna producera algtillskottet i större skala. FOTO: Robert Ekegren/TT

  I en intervju med ATL i mars förra året berättade Fredrik Åkerman, VD på Volta Greentech, att man genom att tillföra ett litet tillskott på alger i foderstaten för kor, ska kunna minska metanutsläppen med upp till 80 procent. Under sommaren 2019 byggde företaget upp ett laboratorium för att hitta de optimala odlingsförhållandena för algerna.

  – Vi har jobbat i 1,5 år med att lära oss om hur vi ska odla algen. Nu känner vi oss redo att dra igång större produktion, säger Fredrik Åkerman.

  Fem miljoner i kapital

  Algfabriken i Lysekil står redan klar med indraget havsvatten och tillstånd att börja odla. En förutsättning för att få i gång fabriken var att få ihop mer kapital – något som man lyckats med under våren då företaget fått ihop fem miljoner.

  – Vi har länge vetat att vi måste få in pengarna men det har varit en knepig situation under våren med tanke på coronapandemin. Men till slut hittade vi många bra investerare som ville vara med.

  Vad är målet med algfabriken?

  – Vi ser det som en pilotanläggning, syftet är att testa vilken produktionsteknik som fungerar bäst. Målet är att skala upp när vi hittat rätt sätt och att då få ut så mycket alger som möjligt.

  Hur mycket alger ska ni producera?

  – Till en början är det alger till några hundra kor – mest för test och prototyp. Sedan kommer vi att kunna få ut det på ett antal gårdar för att göra fler tester.

  Samarbetar med SLU

  Studier kring alger som fodertillskott har gjorts bland annat i Australien och USA. I Sverige har SLU studerat hur algerna fungerar på just svenska foderstater.

  – En del av SLU:s tester handlar om att fodertillskottet ska smaka bra, så att korna inte äter mindre och på så sätt producerar mindre mjölk, säger Fredrik Åkerman.

  Relaterade artiklar

  Till toppen