Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari 2019

  Han investerar trots osäker framtid

  Knislinge

  Markus Hansson investerar sju miljoner kronor i sin smågrisproduktion. Han räds inte att lönsamheten i branschen är i botten just nu.

  – Slakterierna kan visserligen inte lova några prishöjningar, men för mig är det rätt tid att investera nu, säger han.

   Markus Hansson har byggt nytt grisstall för 230 suggor i produktion.
  Markus Hansson har byggt nytt grisstall för 230 suggor i produktion. FOTO: Marcus Frennemark

  Markus Hansson på Helgedal, utanför Knislinge i nordöstra Skåne, är rutinerad grisuppfödare och har drivit gården i 14 år. Nu tar han steget och går från att ha drivit ett suggnav till att bli renodlad smågrisproducent.

  Nästan renodlad i alla fall; 80 procent av grisarna ska säljas via mellangårdsavtal, resterande 20 procent föder han själv upp till slakt i ett stall som han hyr.

  Att förränta investeringen kräver en hög produktion och Markus Hansson har målet högt ställt.

  – Jag siktar på att komma upp i 29 smågrisar per sugga. Jag har äldre stallar också så det är ett tufft mål, men det ska gå.

   Tillväxtavdelningarna är dimensionerade för att kunna ta emot de allt större kullarna som suggorna föder fram.
  Tillväxtavdelningarna är dimensionerade för att kunna ta emot de allt större kullarna som suggorna föder fram. FOTO: Marcus Frennemark

  Eko inte ett alternativ

  Grisningsboxarna är viktiga för att kunna ta hand om många födda grisar på bästa sätt. Markus fastnade för Befree-boxen från danska Bopil. Den kombinerar god djurkomfort med säkerhet för skötaren. Fördelning mellan fast golv och spalt gör boxen lättarbetad och rationell, samtidigt som den uppfyller alla krav som kan ställas från djurskyddsinspektörer.

  När Markus Hansson kom fram till att han ville gå vidare i sitt företagande och sluta med suggnavet var ekologisk produktion länge ett alternativ. Men så gick botten ur marknaden för ekologiska grisar 2017 och slakterierna ville inte kontraktera fler uppfödare.

   Grisningsboxen Befree ger säker och rationell arbetsmiljö.
  Grisningsboxen Befree ger säker och rationell arbetsmiljö. FOTO: Marcus Frennemark

  Det blev till att projektera för utbyggd smågrisproduktion och det ångrar han inte även om smågrispriset är lågt för närvarande.

  – Det sägs att man ska investera när det är dåliga tider, för då är man med när det går bra. Men det kan svänga snabbt, nästan från ena dagen till den andra. Jag fick med mig banken på detta och sedan har det varit fullt ös, säger Markus Hansson.

  Markus Hansson, Helgedal, Knislinge

  230 suggor indelade i sju grupper med 33 suggor per grupp och grisning var tredje vecka.

  Grisarna avvänjs vid fem veckors ålder och flyttas då över i tillväxtavdelningen. Vid cirka 30 kilos vikt flyttas smågrisarna till slaktgrisstall.

  Investeringen: En grisningsavdelning med 33 boxar, två tillväxtavdelningar och två ”restavdelningar” samt ny gödselvårdsanläggning.

  Personal: Två anställda på tillsammans 1,8 tjänst samt Markus själv.

  Växtodling: Brukar totalt 90 hektar åker, ägd och arrenderad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen