Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars 2019

  Han bygger stall för över 5 000 slaktgrisar

  Förprövade stallplatser ökar för både suggor och slaktgrisar. Trots att torkan drivit upp foderpriserna och urholkat lönsamheten finns det grisbönder som investerar.

  – Visst är det jobbigt nu. Men det går opp och det går ner, och jag känner mig trygg i den här satsningen, säger Alexander Månsson, som investerar 35 miljoner kronor i ett nytt slaktgrisstall.

   Alexander Månsson tycker att hans förutsättningar är goda med bra medarbetare, säkrad tillgången på smågrisar och god kontakt med slakteriet.
  Alexander Månsson tycker att hans förutsättningar är goda med bra medarbetare, säkrad tillgången på smågrisar och god kontakt med slakteriet. FOTO: Hans Dahlgren

  Alexander Månsson driver slaktgrisproduktion i Everöd utanför Tomelilla. Här finns sedan tidigare två slaktgrisstallar, det senaste byggt 2007, med totalt 4 500 platser. Nu ska det bli 5 200 grisplatser till i ett nytt stall som förprövades under 2018.

  Förberedelserna för bygget har varit i gång i snart två år. För en anläggning i den här storleken krävs en komplett miljökonsekvensbeskrivning med godkännande från länsstyrelsen. Det fick han i februari 2018, men beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen.

  Hoppas vara klar 2020

  I december kom deras utslag och det var positivt. Alexander Månsson kunde dra i gång med åtminstone markarbetena.

  – Vi vågar inte sätta i gång med gjutningen ännu. Det är vinter och det finns ingen anledning att driva på. Det här är ett stort bygge och vi ska göra det ordentligt, säger han.

   En stabil familjesituation, där hustrun och de två sönerna känner sig bekväma med expansionen, är avgörande för att Alexander Månsson ska våga steget.
  En stabil familjesituation, där hustrun och de två sönerna känner sig bekväma med expansionen, är avgörande för att Alexander Månsson ska våga steget. FOTO: Hans Dahlgren

  Om drygt ett år hoppas han ha stallet färdigt och kunna sätta in de första smågrisarna. De ska komma från en annan friskt satsande grisföretagare, Mattias Espert, som bygger en ny anläggning för 1 000 suggor utanför Trelleborg.

  – Sådana här satsningar hänger ihop. Vi är beroende av varandra, säger Alexander.

  Stallet utrustas med svenskproducerad inredning i betong och rostfritt stål. Boxarna har dubbelt så stor spaltyta mot vad regelverket egentligen kräver. Det fördyrar bygget, men det ska betala sig genom att grisarna håller renare i boxen och personalen slipper lägga tid på att skrapa gödsel.

   Grisarna utfodras med färdigfoder som blandas med drank och vassle. När utbyggnaden är klar hamnar årsproduktionen på 35 000 grisar.
  Grisarna utfodras med färdigfoder som blandas med drank och vassle. När utbyggnaden är klar hamnar årsproduktionen på 35 000 grisar. FOTO: Hans Dahlgren

  – Vi har friska grisar i Sverige, som äter mer och växer snabbare. Det gäller att bygga så vi kan ta vara på den kapaciteten på bästa sätt.

  35 000 grisar om året

  Med en beräknad årsproduktion på 35 000 grisar så produceras det också mycket gödsel. Den egna växtodlingen räcker inte men det finns kontrakterad spridningsareal hos fem andra lantbrukare i bygden. För att få gödsel har de fem gårdarna förbundit sig att bygga egna gödselbrunnar. På så sätt slipper Alexander investera i mer än en ny gödselbrunn på sin gård.

   Markarbeten pågår för fullt på byggplatsen och snart är det dags för betongbilen att köra skytteltrafik till gården.
  Markarbeten pågår för fullt på byggplatsen och snart är det dags för betongbilen att köra skytteltrafik till gården. FOTO: Hans Dahlgren

  Alexander Månsson har sysslat med slaktgrisar på ett eller annat sätt i hela sitt liv. Han började som uppfödare i liten skala när han var 15 år. Vid sidan om egen grisuppfödning driver han också ett åkeri med djurtransportbilar; en rörelse som han tagit över efter sin far.

  – Jag har sett och lärt mig av de driftiga bönderna hur de driver sina gårdar. Det finns en handfull som är extremt driftiga, de har ordning och reda och är duktiga med personalen och med djur. Det har jag försökt att anamma, säger Alexander.

  Oroas inte av snäv lönsamhet

  Genom att bygga vidare på en befintlig, modern anläggning finns förutsättningarna att bli ännu effektivare med fördubblad produktion. Han har umgåtts med planer på expansion i åtminstone fem år. En kontrollista med sju, åtta punkter skulle checkas av innan han kunde göra slag i saken.

  – Det var banken, slakteriet, smågrisar, tillstånden, spridningsareal, de anställda och framför allt familjen, min fru och mina söner, att de är intresserade och tycker att det här är okej, säger Alexander Månsson.

   Alexander Månsson tar aktiv del i byggarbetet. Djurens miljö i det nya stallet är avgörande för att de ska växa bra.
  Alexander Månsson tar aktiv del i byggarbetet. Djurens miljö i det nya stallet är avgörande för att de ska växa bra. FOTO: Hans Dahlgren

  Dagens snäva lönsamhet eller hot om stigande räntor är inget som oroar honom.

  – Det går att leka med siffror hela tiden, men allting handlar om att jag har en effektiv produktion. Då är jag mer orolig för svinpesten. Skulle vi få in den så slår det både mot mitt åkeri och mot grisproduktionen, säger Alexander Månsson.

   Ett stall på 8 500 kvadratmeter ska byggas. Planeringen har pågått i fem år, de konkreta förberedelserna i två år. Om ett år ska de första smågrisarna tas emot.
  Ett stall på 8 500 kvadratmeter ska byggas. Planeringen har pågått i fem år, de konkreta förberedelserna i två år. Om ett år ska de första smågrisarna tas emot. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen