Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  Hamstring har fått priset på potatis att stiga

  Efterfrågan på potatis har skjutit i höjden till följd av hamstringsvågen. För odlarens del innebär det en efterlängtad prisuppgång.

  Försäljningen av potatis ökade kraftigt i mars i coronakrisens spår. Packerierna noterade under ett par veckor en efterfrågan på nivåer som annars bara förekommer inför storhelger som jul eller påsk.

  Enligt marknadsinstitutet Nielsen steg dagligvaruhandelns försäljning av förpackad potatis med 35 procent från mitten av februari till mitten av mars, jämfört med samma period i fjol. Totalt såldes 4,9 ton mot 3,6 ton i under motsvarande period 2019.

  Värdemässigt handlar det om en ökning på 24 procent, visar Nielsens siffror.

  Efter en kort avmattning har försäljningen nu planat ut.

  – Vi har haft en bra snurr ett par veckor med kulmen i mitten av mars då vi hade en volymökning på 257 procent mot prognos. Just nu är volymerna till dagligvaruhandeln stabila men till restaurangerna är det nästan stopp, säger Tony Gustavsson, platschef på Svegro.

   Tony Gustavsson, platschef Svegro.
  Tony Gustavsson, platschef Svegro. FOTO: Svegro

  Packeriet har också ökat bemanningen och skruvat upp takten i produktionen för att möta efterfrågan.

  – Vi har en god kapacitet men påsken kan bli en utmaning. Vi vet ju inte alls vartåt det lutar. Det kan bli en stor potatishelg eller den lugnaste påsken i mannaminne, beroende på hur folk tänker inför sitt firande. Vi står redo, säger Tony Gustavsson.

  Även gårdsbutiker och Rekoringar över hela landet vittnar om kraftiga försäljningsökningar av potatis till privatkunder.

  Enligt Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna, har det skett en prishöjning på klass 1-potatisen som började synas i odlarledet i förra veckan. Flera stora packerier i mellersta och södra Sverige betalar nu 2,90 kronor per kilo för gul fast potatis. Det är en höjning från 2,50 kronor per kilo.

  – Det är väldigt välkommet. Priset har i legat stilla ända sedan i höstas. Höjningen behövs, inte minst som lagerersättning, säger hon.

   Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna.
  Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan och styrelseledamot i Potatisodlarna. FOTO: Göran Berglund

  Den potatis som i normala fall går till skalerierna och vidare till restaurang och storkök har i stället tappat i volym i takt med att skolor stängt och restaurangbesöken minskat.

  – Det finns en oro hos vissa odlare men jag tror att den är obefogad eftersom mycket av skalpotatisen, som inte sällan är klass 2-potatis, nu går över till livsmedelssidan. Dessutom går en del på export till Polen och Baltikum där skörden 2019 var låg. Så efterfrågan finns, säger Lisa Andrae.

  Hon tror inte heller på några prissänkningar även om det, enligt henne, är ”tufft och trögt just nu”.

   Hamstringen till följd av coronautbrottet har fått priset på matpotats att stiga. Potatisen som skördades i höstas spås räcka en bra bit in i maj, uppger Potatisodlarna.
  Hamstringen till följd av coronautbrottet har fått priset på matpotats att stiga. Potatisen som skördades i höstas spås räcka en bra bit in i maj, uppger Potatisodlarna. FOTO: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet/TT

  – Vi ska äta potatis länge till och färskpotatisen kommer inte upp i volym förrän en bit in på sommaren. Sedan tror jag inte att det finns så mycket klass 1 kvar utan att det går över till klass 2. Skillnaden är den naturliga försämring i skalfinishen som kommer med tiden, säger hon.

  I början av februari redovisade Potatisodlarna en lagerinventering som gav vid handen att lagren kommer att räcka tre veckor in i maj. Den prognosen gäller fortfarande, enligt Lisa Andrae.

  – Det vi ser är att skalpotatis går över till matsidan. Vi har en del rötor i lagren men på det stora hela har inte försörjningsläget ändrats, säger hon.

  I Nederländerna tornar potatisberget upp sig

  Potatisodlarna i Nederländerna har skickat ut ett nödrop om att potatismarknaden har kollapsat. Landets restauranger har varit stängda sedan 15 mars och kommer fortsatt att hålla stängt minst till 28 april – och det har fått invånarna att sluta äta favoriträtten patat, det vill säga pommes frites.

  Nu finns ett berg av redan skördad potatis som inte går att sälja, samtidigt som det är dags att sätta årets potatis.

  Enligt potatisodlaren Dirk de Heer har potatispriset sjunkit från 18 cent till 1 cent per kilo.

  Nederländernas lantbrukarorganisation LTO räknar med att coronapandemin hittills har kostat landets lantbrukare totalt 6 miljarder euro.

  Källa: TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen