Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj 2019

  Hälsingestintan i konkurs

  Hälsingestintan AB:s styrelse ansökte på torsdagen hos tingsrätterna i Solna och Hudiksvall om att bolaget ska försättas i konkurs. Konkursansökningar har också inlämnats avseende dotterbolagen.

   Hälsingestintan lyckades aldrig få någon lönsamhet på sin satsning på mobilslaktat premiumkött.
  Hälsingestintan lyckades aldrig få någon lönsamhet på sin satsning på mobilslaktat premiumkött. FOTO: Hälsingestintan

  Med sitt mobila slakteri, sin satsning på premiumkött och en profilstark ägargrupp har Hälsingestintan stuckit ut på den svenska livsmedelsmarknaden. Däremot har företaget haft det svårt att nå lönsamhet – något som nu fått styrelsen att kasta in handuken.

  När ATL pratar med Hälsingestintan AB:s VD Mats Markgren har han precis avslutat ett möte med personalen där han informerat om dagens konkursansökan.

  – De tog emot beskedet med fattning. Jag är otroligt stolt över det här gänget som har jobbat så hårt och hela tiden trott på vårt koncept. Tyvärr är det bristande lönsamhet som sätter stopp. Vi har gått med förlust i flera år. Trots att vi det senaste året – vid sidan om vårt mobila slakteri – även gått tillbaka till vårt ursprungskoncept där vi samarbetat med mindre slakterier med korta transporter, har vi inte lyckats vända trenden.

  Är det helt enkelt svårt att få svenska konsumenter att betala för premiumkött?

  Nej, jag tror att det är rätt väg att satsa på djuromsorg med mobilslakteri och premiumkött, säger Mats Markgren.

   Mats Markgren, VD Hälsingestintan i en pressbild.
  Mats Markgren, VD Hälsingestintan i en pressbild. FOTO: Dan Sjunnesson/Hälsingestintan

  Nu kommer en konkursförvaltare att ta över driften av Hälsingestintan AB. Vad som händer sedan får framtiden utvisa.

  Tror du att det går att driva en liknande verksamhet framöver?

  – Det är svårt att svara på, men jag tycker fortfarande att konceptet och idén är klockren, och vi har haft intressenter i andra länder som har tittat på hur vi gjort här i Sverige. Om det ska se ut exakt så som vi gjort vet jag inte, det finns säkert lärdomar att dra.

  – Vi har haft vårt mobilslakteri i gång i ungefär fem år och det har egentligen varit en specialtillverkad prototyp. Det finns helt klart förbättringspotential för slakteriet som kan göra slakten mer kostnadseffektiv. Det är en ganska komplicerad planering som krävs när man åker från gård till gård – det går nog att skruva på en del detaljer för att det ska fungera ännu bättre i framtiden.

  Läs också: Stenhammar i intervju från 2018: Kommer dröja två år innan förlust vänds till vinst

  ATL TV: En inblick i Hälsingestintans mobila slakteri från 2014

  Relaterade artiklar

  Till toppen