Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari 2018

  Grovfoderbristen slår mot djurbönder

  Bristen på grovfoder i Mellansverige drabbar många mjölk- och köttproducenter. "Det är en rysare" säger Per Dolk i Sörmland som har 600 nötkreatur.

  FOTO: Jan Lindmark

  Det är inte bara hästägare som drabbas av grovfoderbristen. Krisen är också ett stort bekymmer för många mjölk- och nötproducenter i Mellansverige.

  – Vi brukar aldrig ha några problem och klara oss på våra egna skördar, men nu har vi fått köpa in foder. Vi har hört att många ligger på marginalen nu, säger en nötproducent i Uppland som vill vara anonym.

  Uppland är ett av områdena där grovfoderbristen är störst i Mälardalen, enligt Carl Aschan, regionchef på LRF.

  – Det är absolut en brist på grovfoder och det är värre på ekosidan för nöt- och mjölkproducenter.

  Fick skörda i oktober

  Även i Sörmland och delar av Småland är det fläckvis mycket svårt att få tag i ensilage efter fjolårets torka enligt LRF. Per Dolk på Gråsta gård i Sparreholm beskriver situationen som ”en rysare”. På gården finns 600 nötkreatur för köttproduktion och tidigare i höstas insåg man att ensilaget inte skulle räcka. I oktober gav man sig ut och tog en mycket sen vallskörd.

  – Vi körde på alla gräsplättar för att få in varje strå. Det har varit helt avgörande. Vi har fått fodra mycket med halm och spannmål ett tag. Det är fortfarande långa slaktköer så det är tufft men vi klarar det, säger Per Dolk.

  Frakta långa sträckor

  Även leverantörer vittnar om en växande efterfråga på grovfoder i Mellansverige.

  – I höstas trodde jag inte att det skulle bli någon brist men nu är det ordentlig brist på ensilage. Vi har just skickat ut mejl till våra affärskontakter för att försöka få fram mer foder till Mälardalen och Småland, säger Janne Kuusiniemi som levererar grovfoder till nöt- och köttproducenter.

  Kunder är beredda att transportera foder långa sträckor, enligt Janne Kuusiniemi. Nyligen gick lass med ensilage från Hälsingland ner till Stockholmsområdet.

  – Bristen påverkar självklart prisbilden. Men det går att hantera kostnaderna om den säljande bonden kan tänka sig att sälja till rimliga priser, säger Janne Kuusiniemi.

  LÄS MER: Akut höbrist i MellansverigeLÄS MER: Torka skapar foderbristPREMIUM: Ny mjölksvacka att vänta

  Relaterade artiklar

  Till toppen