Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari 2018

  Griskonflikt mellan EU och Ryssland fortsätter

  EU vill slå tillbaka mot ryskt importstopp på grisprodukter.

  FOTO: Ann Lindén

  Ryssland framhärdar i att de hävt de WTO-regelvidriga importstoppen på griskött från EU, EU hävdar att ryssarna bara ändrat argumentationen för dem.

  För att få Ryssland på andra tankar begär EU att få straffa landet med ändrade handelsförmåner till ett värde av 13,7 miljarder kronor om året, med en 15-procentig ökning för varje år som reglerna fortsätter att överträdas. Nu ska handelstvisten behandlas igen i Världshandelsorganisationen, WTO.

  Afrikansk svinpest

  WTO har redan konstaterat att det var fel av Ryssland att införa ett importstopp på griskött från hela EU efter ett utbrott av afrikansk svinpest i Litauen 2014.

  Handelsrestriktionerna borde ha begränsats till de drabbade delarna av unionen, vilka i och för sig blev flera efterhand. Ryssland har sedan hävdat att de ändrat reglerna för att komma i linje med WTO:s regler. EU anser att Ryssland i praktiken bara förändrat motiveringen för importstoppet, från att det handlar om smittskydd, till det omfattande importembargo som gäller i stort sett alla matvaror från EU sedan unionen införde sanktioner mot Ryssland på grund av landets hantering av Ukraina.

  LÄS MER: Ryskt importförbud av griskött var olagligtPREMIUM: Arla har vänt till vinst i öst

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen