Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2020

  Grisföretagare i Skåne får föreläggande

  En lantbrukare i Skåne har fått ett föreläggande med vite enligt djurskyddslagen. Företagaren ska åtgärda ammoniaknivåer i vissa avdelningar på gården och anpassa måtten på spaltöppningarna.

   Gården ska aldrig ha haft problem med hältor på grund av spaltöppningarna, enligt lantbrukaren (arkivbild).
  Gården ska aldrig ha haft problem med hältor på grund av spaltöppningarna, enligt lantbrukaren (arkivbild). FOTO: Härje Rolfsson

  Sedan november 2019 har företagaren fått flertalet besök från länsstyrelsen, något som föranleddes av en anmälan.

  Under besöken har återkommande problem visat sig. En del förbättringar har gjorts mellan besöken, men trots detta var det inte tillräckliga förbättringar för att undvika föreläggande, enligt länsstyrelsen. Problemen har berört höga ammoniakhalter i olika avdelningar på gården, och spaltöppningar vars mått inte varit anpassade för djuren på gården.

  Ska inte ha haft problem

  Företagaren menar att spaltöppningarna är gjord i plast, och att detta mjukare material minimerar skaderisken. Gården ska aldrig ha haft problem med hältor på grund av spaltöppningarna, enligt lantbrukaren.

  Länsstyrelsen i Skåne står fast vid sitt beslut och ammoniaknivåerna ska åtgärdas inom åtta veckor och spaltöppningarnas mått ska anpassas till djuren på gården inom sex månaders tid.

  Läs också: Lantbrukare får böter – eldade skräp

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen