Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november 2017

  De var en hårsmån från att dö ut

  Finally och Gabriella tillhör rasen Granemåla. För tio år sedan var rasen en hårsmån från att dö ut, men nu väntar de båda djuren kalv.

  Johan Widing, på Bokeslundsgården tog över tre gamla och överviktiga hondjur som var återstoden av en besättning på ett tjugotal djur.

  – När vi tog över hade djuren levt avskilda från andra raser under lång tid på en gård i Blekinge. Djurägaren kunde inte längre själv ta hand om dem och Länsstyrelsen i Blekinge hade tillsammans med en granne ordnat det för djuren, men det krävdes en långsiktig lösning. Jag har en hel del kontakt med Länsstyrelsen eftersom jag hjälper dem att hålla landskapet öppet och blev tillfrågad.

   Johan Widing med kon Inga, mor till tjuren Fredriksson.
  Johan Widing med kon Inga, mor till tjuren Fredriksson. FOTO: Johan Widing

  Vad är speciellt med rasen?

  – Rasen är en rest av den sydsvenska lantraskon. Djuren är nätta, men har den klassiskt tunga framdelen och lätta bakdelen. Korna väger 450–500 kilo och tjurarna som mest 900 kilo. Den förre ägaren gillade svarta djur och avlade på det, så ursprungsdjuren var svarta allihop. I dag blir ungefär hälften av kalvarna röda och häften svarta.

  Hur ser jobbet med att bevara djuren ut?

  – När vi tog över var det tre äldre kor kvar, som vi skulle få i gång. Vi använde en tjur från den mycket närliggande Skånsk röd boskap. Efter ett par år kalvade två av korna och det blev kvigan Finally och tjurkalven Fredriksson. Genast slöt vi besättningen för att bevara så mycket av ursprungsrasen som möjligt. Fredriksson är numera semintjur och det finns även vävnad infryst från våra tre ursprungsdjur, eftersom det är en möjlighet till framtida kloning. Ursprungsdjuren bär på den största genetiska variationen.

   Tjuren Fredriksson med en av ursprungskorna Rut och deras kalv.
  Tjuren Fredriksson med en av ursprungskorna Rut och deras kalv.

  När är det dags för kalvning?

  – Inom två månader ska den första kalven komma och den andra ungefär tre månader senare. Det finns även andra hondjur som borde vara dräktiga, men de här två som nu är dräktiga är de mest värdefulla. De tillhör de individer som ligger närmast ursprunget.

  LÄS ÄVEN: Fjällkor hotas av mjölkkrisPREMIUM: Han kämpar för utdöende rasenLÄS OCKSÅ: Stötande växtnamn byts ut

  Granemålakon

  Till allmogekor räknas väneko, bohuskulla och ringamålako med dess undergrupper rögnarödsko,granemålako och loshultako.

  Första gången Johan Widing kom i kontakt med Granemålakon var på Blocket 2004 där följande annons fanns:

  ” Tre kor av Blekingsk lantras säljas”

  Svarta med vita inslag.

  Små vuxna, härdig.

  Utmärkta landskapsvårdare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen