Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2018

  Restauranggäster fick rösta om lunchköttet

  Restaurangens ägare vill gå mot mer lokala råvaror - och lät gästerna rösta om de var beredda att betala mer för svenskt kött.

   Restaurangägaren tror att många av de som röstade ja till svenskt kött och en prishöjning hör till de gäster som besöker restaurangen någon gång i veckan.
  Restaurangägaren tror att många av de som röstade ja till svenskt kött och en prishöjning hör till de gäster som besöker restaurangen någon gång i veckan. FOTO: Marn Wischnewski/Mostphotos

  För en vecka sedan startade Ghasem Hassani, ägare till Hamnkaféet i Klintehamn på Gotland, en omröstning där han lät lunchgästerna rösta för eller emot ett stopp för utländskt kött på restaurangen. Men förutsättningen för att få enbart svenskt kött på restaurangen var en prishöjning med 25 kronor per rätt, skriver helagotland.se.

  Vid stängningsdags i söndags var det avgjort. Drygt hälften, 51 procent, av de 159 gästerna sa nej till förslaget att gå över till svenskt kött.

  – Det blev väldigt jämnt, precis som i det andra valet, säger hamnkaféets ägare Ghasem Hassani till helagotland.se.

  Tror att många pensionärer röstade nej

  Han säger nu att han kommer att fortsätta som tidigare och med samma priser. Han vill gärna gå mot att använda mer lokalproducerat och stödja gotländska lantbrukare, men att han inte kan göra en total omställning utan att höja priserna. Hassani säger att han varken är besviken eller förvånad över omröstningens resultat.

  – Många har motiverat sina svar, särskilt de som röstade nej till en prishöjning. Vi har en stor grupp med främst pensionärer från trakten som kommer hit varje dag och jag tror att många av dem röstat emot. Alla vill ha mer svenskt kött men klarar inte att betala 115 kronor varje dag för en lunch, säger han till helagotland.se.

  LÄS OCKSÅ: Laholm tar bort vegodag – serverar mer kött i skolanLÄS OCKSÅ: Köttbranschen hoppas på högre priser

  Till toppen