Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2018

  Köttbranschen hoppas på högre priser

  Många köttproducenter kommer att få svårt att klara ekonomin framöver. Nu hoppas branschen att konsumenterna ska vara villiga att betala några kronor mer per köttbit så att svensk köttproduktion kan räddas.

   Enligt statistik från Jordbruksverket minskade svenskarnas köttkonsumtion under 2017 - men andelen svenskt kött ökade.
  Enligt statistik från Jordbruksverket minskade svenskarnas köttkonsumtion under 2017 - men andelen svenskt kött ökade. FOTO: Mostphotos

  För många djuruppfödare innebar sommarens torka problem med likviditeten när kostnaderna för strö och foder stack i höjden. Vattenbrist i delar av landet, grillförbud mitt i industrisemestern och betesbrist för nötboskap och lamm är andra faktorer som gjort läget svårt för många av landets köttproducenter.

  – Det finns de som säger att branschen borde ha haft en marginal för att klara ett sådant här år, men det är just det som har varit problemet. Historiskt sett har svenska köttproducenter inte fått betalt för risken, säger Åsa Odell, ordförande på LRF Kött.

  För att i görligaste mån minimera de negativa effekterna för branschen hoppas dess gemensamma organisation Svenskt Kött nu på konsumenternas förståelse för kommande prisökningar. Till sin hjälp har de uträkningar om producenternas merkostnader:

  • För gris ligger merkostnaden för foder och strö på 4-5 kronor per kilo slaktvikt, enligt beräkningar som branschen presenterade under onsdagsmorgonen. För en portion fläskkotlett motsvarar den merkostnaden 1,50 kronor.
  • För nötköttsuppfödarna har kostnaden stigit mer: merkostnaden per kilo slaktvikt ligger på 9-15 kronor, vilket ger 3,50 kronor högre kostnad för en portion ryggbiff.
  • Mest ökar merkostnaden för lammproducenter: 12-26 kronor per kilo slaktvikt, motsvarande 5,50 kronor mer för en portion lammytterfilé.

  LÄS OCKSÅ: Kommun vill öka inköp av svenskt köttLÄS OCKSÅ: Butikskedjorna hoppas på kötthöst

  Relaterade artiklar

  Till toppen