Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juli 2016

  Frankrike testar ursprungsmärkning

  Både nationella myndigheter och EU-kommissionen ger grönt ljus för krav på ursprungsmärkning av kött- och mjölkprodukter.

  FOTO: Lennart Rydén

  I två år ska Frankrike provköra obligatorisk märkning av ursprungsland på mat som innehåller kött och/eller mejeriprodukter. EU-kommissionen har sagt ja då det bara handlar om ett test, och i veckan kom grönt ljus från landets grundlagsdomstol, skriver Agra Europe.

  Detaljerna kring märkningen är inte fastslagna än, de ska tas fram i samarbete med berörda branscher och konsumentorganisationer. Märkningskravet väntas träda i kraft i början av nästa år och löpa fram till slutet av 2018.

  Kritik från branscherna

  Flera europeiska branschorganisationer är mycket kritiska till försöket. Livsmedelsindustrins paraplyorganisation i EU, Food & Drink Europe, European Dairy Association, som samlar mejerier, och Clitravi som företräder kött- och charkföretag, anser att det franska testet är protektionistiskt och ett hot mot den inre marknaden.

  Liknande initiativ, med olika grader av frivillighet, sägs vara på gång i Italien, Litauen, Rumänien, Portugal, Spanien och Polen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen