Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli 2018

  Fritt fram att använda fröhalm som foder

  Kemikalieinspektionen säger ja till LRF:s ansökan om dispens för att använda svensk fröhalm som foder till djuren. Uppåt 15 000 ton grovfoder blir nu tillgängligt för Sveriges djurbönder.

   Nu får även halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar användas till foder.
  Nu får även halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar användas till foder. FOTO: Mostphotos

  Beslutet innebär att halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar som har behandlats med vissa växtskyddsmedel nu får användas till foder. I framför allt Götaland, men också Svealand, finns runt 15 000 hektar sådana odlingar. Därmed frigörs en betydande mängd grovfoder, som annars inte hade fått användas.

  – Vi uppskattar att odlingarna kan ge runt 15 000 ton grovfoder. Det blir inte full skörd i och med den torka som råder men det ger ett ordentligt komplement till annat foder, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

  Beslutet kommer efter att Livsmedelsverket i en ny bedömning konstaterar att halmen inte kommer utgöra någon risk för konsumenter. Därmed blev det ett ja från Kemikalieinspektionen som nu tillåter halmen som fodermedel under 2018.

  LÄS OCKSÅ: Nu satsar Maskinringarna på höimportLÄS OCKSÅ: ”Jag hade i alla fall väntat mig halv skörd”LÄS OCKSÅ: Grönt ljus för tillväxtreglering i höstraps

  Relaterade artiklar

  Till toppen