Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2018

  Höimport - nytt ben för Maskinringarna

  Landets Maskinringar planerar att starta en storskalig import av hö. I ett första skede tas offerter in på upp till 10 000 ton hö från länder med överskott.

  Maskinringar runt om i landet är i vanliga fall en stor förmedlare av till exempel foder och halm mellan gårdar. Nu ligger verksamheten nere på grund av utbudsbrist samtidigt som efterfrågan bara växer.

  Därför har Maskinringarna börjat sondera den internationella marknaden på jakt efter foder. Det handlar i nuläget om att ta in offerter och knyta kontakter i länder med överskott på hö som Polen, Holland och Tjeckien men också Island och Kanada.

  – Vi har kollat transportmöjligheter, pratat med näringsdepartementet om det går att få någon slags stöd men också tittat på kvaliteter i olika delar av världen och självklart på prisbilden, säger Christian Olsson, affärsområdesansvarig Jord & Skog på Maskinringen Sjuhärad.

   Först i höst kommer Maskinringen att starta importen: ”Det är ingen bra idé att i nuläget springa och köpa in tusentals ton hö till upptrissade priser”, säger Christian Olsson.
  Först i höst kommer Maskinringen att starta importen: ”Det är ingen bra idé att i nuläget springa och köpa in tusentals ton hö till upptrissade priser”, säger Christian Olsson.

  Inte köpa till upptrissade priser

  Han räknar med att kunna få i gång foderimporten i början av oktober. Då har också läget klarnat över hur stort behovet är.

  – Fram till dess finns det ju skördat gräs även om det inte kommer att räcka hela säsongen. Det är ingen bra idé att i nuläget springa och köpa in tusentals ton hö till upptrissade priser. Ännu vet vi ju inte hur stora kvantiteter som verkligen behövs. Det kanske blir en fantastisk tredje- och fjärdeskörd när regnet väl kommer, säger Christian Olsson.

  Planen är att i ett första skede importera 5 000-10 000 ton torrhö. Det är också vad Maskinringens befintliga logistik klarar av. Blir det frågan om större volymer måste också logistiken utökas. Maskinringen ser nu över olika lösningar för transporter med båt, lastbil och tåg. Omlastning sker sedan på Maskinringar och maskinstationer runt om i landet.

   ”Vi tittar på kvalitéer från olika delar av världen och självklart också på prisbilden,” säger Christian Olsson.
  ”Vi tittar på kvalitéer från olika delar av världen och självklart också på prisbilden,” säger Christian Olsson. FOTO: Maskinringen

  Sjuhärad blir central

  Tanken är att Maskinringen Sjuhärad blir en mottagningscentral eftersom den ligger bra till geografiskt då lasterna sannolikt kommer in på västkusten, enligt Christian Olsson.

  – I höst kommer bitarna att falla på plats. Vi vill inte boka något innan vi vet spelreglerna och om vi får någon hjälp från näringsdepartementet. Det handlar också om stora pengar och likviditetsfrågan måste lösas. Ingen lassar hö innan de vet att de får betalt, säger Christian Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Hankör foder utan egen vinningLÄS OCKSÅ: Det här gäller vid import av foder

  Relaterade artiklar

  Till toppen