Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Fick vänta fyra år på beslut – nu prickas länsstyrelsen

  Kristianstad

  Kristoffer Gustafsson fick vänta fyra år på sitt stödbeslut. Nu prickas Länsstyrelsen i Skåne av JO för sin långa handläggningstid.

   Kristoffer Gustafsson JO-anmälde Länsstyrelsen i Skåne.
  Kristoffer Gustafsson JO-anmälde Länsstyrelsen i Skåne. FOTO: Marcus Frennemark

  Kristoffer Gustafsson driver Åsums Boställe utanför Kristianstad med 100 hektar växtodling och ett 50-tal dikor. Han tog över gården efter sina föräldrar 2015 och då sökte han stödet för unga jordbrukare.

  Det är ett stöd som kan utgå i max fem år till den som är under 40 år och startar ett lantbruksföretag för första gången i sitt liv.

  Men svaret på ansökan dröjde. När Kristoffer Gustafsson kontaktade Länsstyrelsen i Skåne fick han den muntliga informationen att han troligen inte skulle få stödet, men också att länsstyrelsen inte kunde avslå hans ansökan därför att IT-stöd för att handlägga ett avslag saknades.

  Kunde inte överklaga

  Motivet för att Kristoffer Gustafsson inte skulle få stödet för unga jordbrukare var att han en gång, flera år tidigare, hade sökt EU-ersättningar.

  – Då drev mina föräldrar gården och det handlade om stöd för betesmarker där jag sökte för att vi inte skulle bli av med tilläggsstödet på den marken. Men då var inte jag i gång som företagare och då fanns inte det här stödet, säger Kristoffer Gustafsson.

  Hans avsikt var att överklaga stödbeslutet. Haken var att han inte hade fått något beslut som kunde överklagas.

  Tiden gick och Kristoffer Gustafsson sökte stödet för unga jordbrukare även 2016.

  Och 2017.

  Och 2018.

  Med samma resultat.

  Det kom inget beslut på hans ansökan.

  ”Förvånansvärt nonchalant inställning”

  Hösten 2018 var tålamodet slut och Kristoffer Gustafsson JO-anmälde länsstyrelsens hantering av ärendet från 2015 till JO.

  – Det är totalt oacceptabelt att det ska ta så lång tid att få ett beslut, även om de har problem med sina IT-system, säger Kristoffer Gustafsson.

  Det tyckte JO Lars Lindström också. I sitt beslut från 10 juni i år riktar JO allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne: Att låta ett ärende vänta så länge ”vittnar om en förvånansvärt nonchalant inställning till grundläggande förvaltningsrättsliga regler”, skriver JO i sitt beslut.

   Fyra avslag på stöd till unga jordbrukare.
  Fyra avslag på stöd till unga jordbrukare. FOTO: Marcus Frennemark

  Avslag på fyra ansökningar

  Under våren levererade Jordbruksverket mer IT-stöd till länsstyrelserna och det fick fart på beslutsfattandet. I slutet på maj fick Kristoffer Gustafsson, med några dagars mellanrum, avslag på alla sina fyra ansökningar om stöd till unga jordbrukare. Det handlar om cirka en kvarts miljon kronor som han går miste om.

  – Men nu kan jag överklaga besluten och det ska jag göra. Det är otroligt att det ska ta mer än fyra år att få ett besked, säger Kristoffer Gustafsson.

  Allt om stödkaoset

  ATL har i flera artiklar granskat Jordbruksverkets IT-stöd. Här hittar du hela granskningen!

  Relaterade artiklar

  Till toppen