Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juni 2017

  Federley kritisk mot eko-överenskommelse

  Den centerpartistiske EU-parlamentarikern anser att kravet på markkontakt är "hokus pokus".

   Det har kommit in hokus pokus i debatten om ekoodlingen anser Fredrick Federley (C).
  Det har kommit in hokus pokus i debatten om ekoodlingen anser Fredrick Federley (C). FOTO: Sebastien Bozon

  Fredrick Federley (C) ser stora problem med gårdagens överenskommelse i EU om ny lagstiftning för ekologisk produktion och försäljning. Nordiska ekologiska växthusodlare får tio år till från det att lagen träder i kraft, men sedan kan det vara slut.

  – Risken är att det hindrar investeringar för framtiden, det är ganska stora och investeringstunga verksamheter att bygga de här storskaliga växthusen, sa Fredrick Federley när han intervjuades i ATL tv:s livesändning från Borgeby fältdagar.

  Är hokus pokus

  EU-kommissionen ska under tioårsperioden utvärdera om odling utan direkt markkontakt är förenligt med de grundläggande ekologiska principerna. För stora delar av EU är det inte det. Där ses det som en av den ekologiska produktionens huvudpoänger att jordmånen ska berikas av odlingen, något som man menar odling i avgränsade bäddar per definition inte kan göra.

  Fredrick Federley avfärdar sådana resonemang.

  – Det är hokus pokus som kommer in i jordbruksdebatten och som vi ska vara noga med att försöka stävja så gott det går.

  Måste opinionsbilda

  Liksom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) sätter Fredrick Federley nu hoppet till att EU-kommissionen ska komma fram till att odling i avgränsade bäddar är kompatibelt med de ekologiska principerna i den kommande rapporten.

  – Den får vi se som en möjlighet, slaget är absolut inte förlorat. Och så får vi opinionsbilda under tiden för att få bättre ordning på det här.

  LÄS MER Ny överenskommelse hotar svensk växthusodling

  LÄS OCKSÅ EU-kommissionen vägrar ge upp om ekoförordningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen