Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 mars

  Svensk havre på sikt i finskt tuggummi

  I stället för att elda upp havreskalen ska Fazer snart börja göra tuggummin av dem. Om några år ska även svenska skal användas hoppas ledningen.

   Havretugg. Nu ska Fazer använda havreskal till att göra xylitol som används bland annat för tillverkning av tuggummi.
  Havretugg. Nu ska Fazer använda havreskal till att göra xylitol som används bland annat för tillverkning av tuggummi. FOTO: Mostphotos

  Hittills har Fazer använt skalen som blivit över efter malningsprocessen till energiproduktion i anläggningen i finska Lathi. Men nu satsar bolaget 400 miljoner kronor på för att göra xylitol av dem i stället.

  Målet är att sälja råvaran, som främst används som ersättning för socker i till exempel tuggummi- och pastilltillverkning, både i Europa och globalt.

  Vill använda svensk havre

  Går allt enligt plan ska anläggningen börja producera xylitol i början av 2021, enligt VD Mats Liedholm. Från start räcker det med den inhemska havreproduktionen. Men han hoppas på en kommersiell framgång som ska innebära att även svenska havreskal behövs för att klara efterfrågan.

  När?

  – Jag är en obotlig optimist. Det är svårt att säga exakt men kanske 2022 eller 2023, säger Mats Liedholm.

  Xylitolfakta:

  • Den industriella produktionen startade i Finland 1975

  • Populäraste xylitolprodukter är tuggummi och pastiller

  • Xylitol är ett sötningsmedel framställt ur xylos som finns i vissa träd och växter, hittills i regel björk, bok, majs och bär

  • Xylitol har lågt kaloriinnehåll (60 % av kaloriinnehållet i socker) men är lika sött som socker

  • Daglig användning av xylitol för att minska risken för karies, rekommenderas av många tandläkarförbund världen över

  • Xylitolanläggningen i Lathi byggs bredvid Fazers havrekvarn där och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan.

  Källa: Fazer

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen