Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2020

  EU-revisorer: Skyddet för pollinatörer är för klent

  Jordbrukspolitiken och lagstiftningen kring växtskyddsmedel måste användas mer för att stoppa minskningen av vilda pollinerare, anser Europeiska revisionsrätten.

   EU måste bli bättre på att skydda vilda pollinerare, som humlor, anser Europeiska revisionsrätten.
  EU måste bli bättre på att skydda vilda pollinerare, som humlor, anser Europeiska revisionsrätten. FOTO: Mostphotos

  Revisorerna har granskat vad EU-kommissionen gjort för att stärka skyddet av de vilda pollinatörer som uppskattas bidra med ett värde av 15 miljarder euro till det europeiska jordbruket. Det korta svaret är: Inte tillräckligt. De lagverktyg som skulle kunna användas, som den gemensamma jordbrukspolitiken och regelverket kring växtskyddsmedel, utnyttjas inte, och andra initiativ som tagits är inte tvingande för medlemsländerna.

  Rekommendationer

  Även när lagstiftningen är tydlig och direkt kopplad till pollinerare, som utomhusförbudet av tre neonikotinoider, går det att komma runt med nöddispenser, vilket flera medlemsländer beviljat. EU-kommissionen måste enligt revisionsrätten utvärdera vilka åtgärder som behövs för att stärka skyddet av pollinatörer, integrera det arbetet i den gemensamma jordbrukspolitiken och uppdatera riskbedömningsprocessen för växtskyddsmedel så att större hänsyn tas till hot mot pollinerande insekter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen