Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april 2018

  Neonikotinoidernas framtid avgjord

  UPPDATERAD. All användning av neonikotinoider utanför växthus förbjuds.

   Neonikotinoider skadar viktiga pollinerare, som bin.
  Neonikotinoider skadar viktiga pollinerare, som bin. FOTO: Kristina Bäckström

  EU:s medlemsländer har i dag röstat för att förbjuda all användning av neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam. En utfasningsperiod på sex månader från det att beslutet blir officiellt kommer att gälla. Sverige var ett av 16 länder som röstade för det utökade förbudet, 4 röstade emot och övriga lade ner sina röster. Danmark röstade för medan Finland avstod från att rösta.

  Ett avgörande har dröjt i väntan på att EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, skulle uppdatera sina riskbedömningar av klotianidin, imidakloprid och tiametoxam.

  De kom i februari och myndigheten konstaterade att ämnena innebär hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor. Risken för honungsbin med betat sockerbetsutsäde bedömdes däremot vara låg. Det väckte hopp hos sockerbetsproducenter som lobbat för att den sortens användning inte ska omfattas av förbudet.

  EU-kommissionen nöjd

  EU-kommissionen gjorde bedömningen att det faktum att det inte går att utesluta en risk för pollinerare med betat utsäde räcker för att berättiga ett totalförbud. Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, välkomnar medlemsländernas stöd för förbudet.

  – Bihälsa fortsätter att vara av högsta vikt för mig då det handlar om biologisk mångfald, livsmedelsproduktion och miljön, säger kommissionären enligt ett pressmeddelande.

  Neonikotinoider

  Neonikotinoider fungerar genom att de angriper insekters centrala nervsystem. En rad studier har visat att ämnena har ansenlig påverkan på tambin och bisamhällen, och på vilda pollinerare som humlor och vildbin.

  Det är redan förbjudet att använda neonikotinoider i blommande grödor.

  LÄS OCKSÅ: Betodlarna beklagar beslutLÄS OCKSÅ: Glyfosat godkänns för fem år till

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen