Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2017

  Hon försvarar regeringens livsmedelsstrategi

  Att miljö- och jordbruksutskottet vill skicka sju tillkännagivanden om livsmedelsstrategin till regeringen är inget underbetyg i sig, anser utskottets ordförande Matilda Ernkrans.

   Utskottets ordförande Matilda Ernkrans (S).
  Utskottets ordförande Matilda Ernkrans (S). FOTO: Magnus Länje

  Den socialdemokratiska utskottsordföranden hör av sig till ATL efter att ha läst om vice ordföranden Kristina Yngwes (C) kommentarer till det betänkande om livsmedelsstrategin som miljö- och jordbruksutskottet blev klar med i torsdags.

  – Jag kände mig lite förvånad över Centerpartiets inställning, där man uppenbarligen kände behov av att framföra att man inte riktigt tycker att regeringen följer det som är målen i strategin och som riksdagen nu ska klubba.

  116 reservationer

  Matilda Ernkrans vill hellre prata om hur stolta och glada alla ledamöter borde vara över att man är överens om de övergripande målen för livsmedelsstrategin. Att utskottet vill att riksdagen skickar sju så kallade tillkännagivanden till regeringen är inget anmärkningsvärt, enligt socialdemokraten. Med 116 reservationer från olika ledamöter mot olika delar av propositionen är sju majoritetsstöttade uppmaningar till regeringen inte mycket, menar Matilda Ernkrans.

  – Jag hade snarare blivit förvånad om det inte hade varit så, i en så här omfattande strategi, att olika partier har lite olika inställningar till delar av strategin.

  Beslut 19 juni

  Av de sju tillkännagivanden reserverar sig S, MP och V mot fem. De ställer sig bakom uppmaningarna om förenklade regler för viltkött och att det bör bli enklare för konsumenter att göra hållbara val.

  I ett tillkännagivande markerar utskottet mot regeringens mål för ökad ekologisk areal och konsumtion av ekologiska produkter i offentliga kök.

  – Regeringen har faktiskt frihet att sätta sådana mål, kommenterar Matilda Ernkrans den kritiken.

  Riksdagen väntas klubba de livsmedelsstrategiska målen, och utskottets tillkännagivanden, den 19 juni. Tillkännagivanden har ingen direkt tvingande effekt.

  Livsmedelsstrategins mål

  Regeringen, Vänsterpartiet och Allianspartierna enades i januari om ett övergripande mål: En konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Produktionsökningen skulle kunna bidra till en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel. Sårbarheten i livsmedelskedjan ska minska.

  Till det övergripande målet lades mål för tre strategiska områden: Regler och villkor, Konsument och marknad och Kunskap och innovation.

  Relaterade artiklar

  Till toppen