Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari 2018

  Eko-succé i Danmark

  Fredericia ATL

  Danskt ekojordbruk har vind i seglen. En strid ström av besökare sökte sig till Økologisk Landsforenings monter under mässan Nutrifair.

  – Det är en fantastisk utveckling i Danmark. Under 2017 ställdes ytterligare 40 000 hektar om och nu är tio procent av marken ekologiskt brukad, säger Jens Peter Hermansen, konsulent i Økologisk Landsforening.

   Ekologiskt griskött säljer bra i Danmark.
  Ekologiskt griskött säljer bra i Danmark. FOTO: Anders Fällman

  Många besökare gick till ekologimontern på mässan för att boka in en ”omläggningskoll”. Det är en grundlig och kostnadsfri genomgång med rådgivare om vad omställning till ekologiskt lantbruk skulle betyda på den egna gården.

  – I december kom en prognos som pekade på ett kraftigt behov av ekologiska produkter för att kunna möta konsumenternas efterfrågan, säger Jens Peter Hermansen.

  Animalieproduktionen är en tung del av danskt lantbruk och det gäller även på den ekologiska sidan. Mjölkbönderna har gått i spetsen för omställningen.

  – För mjölkbönderna var det ganska enkelt att ställa om. Små förändringar i stallarna och släppa ut korna på bete.

  Hög efterfrågan lockar till omställning

  Gris- och kycklinguppfödare kom snart efter och det innebär att efterfrågan på ekologiskt producerad foderspannmål växer och lockar även rena växtodlare till att ställa om.

  Drivkraften i omställningen är ekonomisk. Det finns en solid efterfrågan på ekologiska livsmedel och steget från efterfrågan till produktion är aldrig långt inom danskt lantbruk.

  – Det är inte ovanligt att konventionella grisbönder lägger om. Eller köper de en gård till där de startar ekologisk grisuppfödning.

  Hela bredden inom danskt lantbruk finns representerad även på den ekologiska sidan. Frukt, grönt och julgranar produceras också ekologiskt. Det senaste tillskottet är kaninuppfödning.

  – Det importeras ganska mycket kaninkött till Danmark. Köttet anses vara klimatvänligt och vi har producenter på väg att starta. Ekologiskt är en stor succé, avslutar Jens Peter Hermansen.

  LÄS OCKSÅ: Här ökar eko-exporten mestLÄS OCKSÅ: Ekologiskt lantbruk satsar på mjölkLÄS OCKSÅ: 2018 – Året då fler växtodlare blir eko

  Relaterade artiklar

  Till toppen