Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2018

  Sverige vädjar till EU: Ge oss dispenser i torkan

  Torkan pressar lantbrukare i hela landet. Läget är akut för bland annat vallen. Nu kämpar Sverige för att EU ska ge generella dispenser för att få skörda vall på marker som ligger i träda.

  Det är minimal återväxt för vallen efter den senaste tidens intensiva torka. Oron växer för att lantbrukare ska behöva nödslakta djur om betena inte återhämtar sig. Även den första vallskörden ser ut att ligga en bra bit under det normala i volym.

  Söker Phil Hogan

  Nu vädjar Sverige till EU om att ge svenska lantbrukare rätt att redan nu skörda vall i marker som ligger i träda, och i andra zoner som inte får skördas på grund av EU-regler.

  Sedan ett par dagar arbetar Jordbruksverket med Näringsdepartementet för att förmå EU att ge Sverige rätt att ge dispenser. Men hittills utan något gehör:

  ”Det är landsbygdsminister Bucht som ska ta upp detta med Phil Hogan, EU-kommissionär för jordbrukspolitiska frågor. Ännu har de inte fått till något möte.”, skriver Jordbruksverkets presskontakt Claes Larsson till ATL på torsdagseftermiddagen.

  Vädjan från LRF

  Tidigare i veckan gick LRF ut och vädjade till Jordbruksverket om att ge generell dispens till svenska lantbrukare. Det skulle gälla mark som är i träda, EFA-träda samt övriga EFA-arealer och skyddszoner. Tidigast om en månad får den typen av arealer skördas med nuvarande EU-lagstiftning.

  LÄS OCKSÅ: Fler rapsbaggar i värmenLÄS OCKSÅ: Torkan kan kosta danska jordbruket miljarder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen