Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari 2018

  Efsa bekräftar att neonikotinoider hotar pollinatörer

  Expertmyndigheten Efsa bekräftar att neonikotinoider är farliga för bin och andra pollinatörer. Men risken är låg i betade sockerbetor.

  FOTO: Kristina Bäckström

  Rapporten som ska utgöra underlag för ett beslut om användning av neonikotinoider ska förbjudas utomhus har kommit. EU:s expertmyndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har uppdaterat sin riskbedömning av de verksamma ämnena. Slutsatsen myndigheten drar är att ämnena innebär hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor, där de redan är förbjudna. Risken för honungsbin med betat sockerbetsutsäde bedöms däremot vara låg. I Sverige är det betodlingen som väntas påverkas mest av ett totalt utomhusförbud.

  Beslut i vår?

  Frågan om neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam ska förbjudas i all användning utomhus var uppe till diskussion i den ansvariga kommittén i december. EU-kommissionen hade föreslagit ett förbud, men flera medlemsländer ville vänta med beslut tills Efsas rapport var klar, och EU-kommissionen valde att följa den linjen. Sverige var då berett att rösta för ett förbud, men med en övergångsperiod på åtta månader i stället för de sex månader som var kommissionens förslag. Efsa ger ingen rekommendationer om vilket beslut som bör fattas, myndigheten producerar bara det vetenskapliga underlaget.

  Något nytt datum för ett beslut är inte satt. Den ansvariga kommitténs nästa ordinarie möte är den 22 mars.

  Neonikotinoider

  Neonikotinoider fungerar genom att de angriper insekters centrala nervsystem. En rad studier har visat att ämnena har ansenlig påverkan på tambin och bisamhällen, och på vilda pollinerare som humlor och vildbin.

  Det är redan förbjudet att använda neonikotinoider i blommande grödor.

  LÄS MER: Inget avgörande om neonikotinoider i dagPREMIUM: Bin står mot betor denna veckaLÄS OCKSÅ: Biodlarna välkomnar förbud mot neonikotinoider

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen