Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 augusti 2019

  Aktivister smet in på slakteri: ”Personal agerade direkt”

  En grupp djurrättsaktivister stormade in på Dalsjöfors slakteri under måndagen. Gruppen hade klätt ut sig för att passa in, och direktsände via Facebook. Flera misstänks nu för olaga intrång.

  FOTO: Mostphotos

  På måndagseftermiddagen inträffade ett olaga intrång på KLS Ugglarps slakteri i Dalsjöfors utanför Borås. Flera djurrättsaktivister tog sig in på anläggningen. Händelseförloppet filmades och lades ut på aktivistgruppens Facebooksida.

  – Vi upptäckte direkt att de tog sig in men visste inte hur många det var. Personal agerade omedelbart genom att stoppa dem och fråga vad de gjorde där, säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps.

  Gruppen tog sig in genom att springa in genom en grind när en lastbil körde genom den. Personerna hade klätt ut sig på ett sätt som gjorde att det såg ut som att de arbetade på anläggningen.

  – Men vår personal upptäckte på en gång att de verkade främmande och frågade vad de gjorde där.

  Personerna ska ha vidhållit att de var behöriga revisorer som var där för att inspektera och göra en kontroll.

  – De spred sig åt två håll och en del var kvar ute och en del inne i byggnaderna. Arbetsledningen fick även tag på personerna som rörde sig inne i byggnaden, stoppade dem och kvarhöll dem tills polisen kom.

  Läs mer: Australien skärper straff för aktivister

  Nio brottmisstänkta

  Enligt Paul Robertson mår personalen bra och hela incidenten hanterades enligt företagets rutiner. Polisen var snabbt på plats med stora resurser och tog över det ingripande som personalen gjort. De obehöriga personerna identifierades och en anmälan om grovt olaga intrång upprättades.

  Enligt uppgifter till Borås Tidning avvisades ett 20-tal aktivister som från platsen och nio misstänks nu för brottet.

  ”Lever ständigt med risken”

  Det är inte första gången som slakteriet råkar ut för djurrättsaktivister men det är första gången som de olovligen har tagit sig in i anläggningen.

  – Vi lever ständigt med risken att någon vill hindra oss från att köra ut och in från anläggningen eller demonstrera mot verksamheten. Vi vet att det alltid finns en risk att vissa grupper vill orsaka skada och begå brott, säger Paul Robertson.

  Borås Tidning har pratat med en av aktivisterna som säger till tidningen att syftet var att filma och fota vad som händer med djuren i slakteriet. Att de nu misstänks för olaga intrång var väntat.

  – Vi har inget att dölja. Men vi arbetar med livsmedel och ska kunna bedriva den verksamheten utan störningar från olika grupperingar, säger Paul Robertson till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen