Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2019

  De satsar på sötlupin

  När Antonia Ax:son Johnson köpte Torsåker gård utanför Upplands Väsby kom en okonventionell arrendator med på köpet. Nu pågår en rad försök på gården - bland annat med testodling av sötlupin och färs på baljväxter.

  – Det finns ett driv och ett engagemang som lyfter även mig som lantbrukare, säger Mats Eriksson på Sättra gård AB.

   Sötlupin i fält.
  Sötlupin i fält. FOTO: Axfoundation

  Mats Eriksson möter upp i lunchrummet på Sättra gårds anläggning utanför Upplands Väsby. Han hyr in sig på tomten, precis som på markerna till de nio gårdar han brukar.

  Nyfikenheten och engagemanget för växtodling går inte att ta miste på, men största delen av de 43 miljoner som företaget omsatte ifjol kommer från entreprenaduppdrag hos Väsby kommun. Den gemensamma nämnaren är Mats Erikssons intresse för maskiner och maskinekonomi. Och det är också det som gjort att han även befinner sig i miljömässig framkant.

  – Det började med att vi hittade en Carrier på en mässa 1999. Den är fortfarande kärnan i vår metod som går ut på att bearbeta jorden så grunt som möjligt, säger han.

   Som primör sägs sötlupinen påminna mycket om sockerärtor.
  Som primör sägs sötlupinen påminna mycket om sockerärtor. FOTO: Axfoundation

  Baljväxtfärsen

  Det som från början handlade om effektiv markanvändning och att få ner antalet maskintimmar visade sig ha miljömässiga fördelar med mindre läckage och mera kolbindning. När Axfoundation beslutade att anlägga en testgård för hållbar matproduktion på en av de gårdar Mats Eriksson arrenderade – Torsåker – fanns alltså goda förutsättningar att testa även annat. Det har resulterat i en produkt som kan ersätta det kött som folk äter mest, nämligen köttfärs.

  – Vi säger inte att allt kött är dåligt. Men vi vet att vi måste minska vår köttkonsumtion och vi ville se om vi kunde ta fram ett alternativ till köttfärs gjort på svenskodlade baljväxter, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, som är ansvarig för Torsåkerprojektet.

   Enligt Mats Eriksson är sötlupinen en bra mellangröda med bra förfruktsvärde. Dessutom har den inte samma växtföljdssjukdomar som ärtor säger han.
  Enligt Mats Eriksson är sötlupinen en bra mellangröda med bra förfruktsvärde. Dessutom har den inte samma växtföljdssjukdomar som ärtor säger han. FOTO: Axfoundation

  Läs också: Proteinskiftet en chans för lantbruketLäs också: Organisation expanderar – söker nya bönodlare

  Efter detektivjakt på utsäde med hjälp av en gammal spannmålsexpert, otaliga testmixar i en ännu äldre hushållskvarn och sedan vidare utveckling i varmproduktionskök hos Grönsakshallen Sorunda (som också ingår i Axel Johnsson-sfären) finns sedan i höstas en svensk baljväxtfärs på marknaden. Den består av sötlupin, gråärt, åkerböna och raps.

  Bra åtgång på sötlupin

  Sötlupinen, som också väckt uppmärksamhet som primör, kommer bland annat från Mats Erikssons odlingar. 2017 odlade han 3-4 hektar och fick ut 3 700 kilo per hektar. Förra året odlade han 10 hektar men då blev skörden sämre på grund av torkan och i år sår han 26 hektar. Han ser sötlupinen som en bra mellangröda med bra förfruktsvärde. Dessutom har den inte samma växtföljdssjukdomar som ärtor säger han.

   Mats Eriksson på Sättra gård AB.
  Mats Eriksson på Sättra gård AB. FOTO: Oskar Schönning

  Är det här en gröda som skulle kunna få större spridning i Sverige?

  – Ja, jag tror att det finns ett odlarintresse och att många skulle kunna haka på tåget. Men för att vi lantbrukare ska kunna få utväxling så måste det finnas en marknadsplats och en avräkning så att det går att bygga en kalkyl, säger Mats Eriksson.

   Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, ansvarig för Torsåkerprojektet.
  Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, ansvarig för Torsåkerprojektet. FOTO: Axfoundation

  Sättra gård AB

  Omsättning 2018: 43 miljoner kronor

  Vinstmarginal 2018: 9 procent

  Antal anställda: Som mest jobbar 30 personer i företaget, motsvarande 25 heltidsanställda.

  Torsåker

  Testgård utanför Upplands Väsby som drivs av familjen Ax:son Johnsons stiftelse Axfoundation. Verksamheten startade år 2017

  Budget: Hemlig

  Antal anställda: Tre heltidsanställda, men verksamheten bedrivs ofta i projekt som innefattar fler personer, till exempel forskare, grossister och lantbrukare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen