Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 december 2017

  De satsar på exklusivt Wagyukött

  FRÖNSHULT.

  Christer och Eric Månsson tillhör en liten klick svenskar som vågat satsa på den japanska nötköttrasen Wagyu. Trots att deras oxfilé kostar 4 000 kronor kilot har de inga problem att bli av med köttet.

  Historien om den exklusiva köttsatsningen började med en fix idé. Eric Månsson och hans kompis Martin Gertmar satt och pratade om marmorerade biffar varpå samtalet kom in på Wagyu – köttrasen bakom den berömda Kobe-biffen. När de fick nys om att rasen fanns på ett säteri utanför Västervik bestämde de sig för att göra ett försök. Eric Månsson ringde sin far Christer Månsson som föder upp Simmental utanför skånska Löberöd. Han nappade direkt.

  – Jag hade en kontakt som hjälpte till att fixa de första embryona 2012. Sedan dess har vi lagt in ett par stycken per år. Nästa år räknar vi med att det föds 7-8 Wagyukalvar här på gården, säger Christer Månsson.

   Eric och Christer Månsson i Frönshult har satsat på den japanska köttrasen Wagyu.
  Eric och Christer Månsson i Frönshult har satsat på den japanska köttrasen Wagyu. FOTO: Johan Joelsson

  Surrogatmödrar bär fostren

  Christer och Eric Månsson köper befruktade Wagyuägg från USA via Danmark för cirka 10 000 kronor styck. Ägget placeras i någon av gårdens Simmentalkor som får agera surrogat. Semineringen, som utförs av en husdjurstekniker, är inte så avancerad som den låter.

  – Men det kräver lite mer precision. Ingreppet ska göras dag sju i cykeln. Allt måste stämma med hormoner. Det är häftigt att det går att utföra, och ännu häftigare när kalvarna föds, säger Christer Månsson.

  LÄS MER: Kor får choklad för köttets skull

  Säljs direkt via webben

  Första året blev två av fyra kor dräktiga. I år lyckades fyra av fem försök. Vi går ut i stallet för att stifta bekantskap med några av gårdens trettio långsamväxande, svarta Wagyudjur, som enbart livnär sig på bete och gräsensilage.

  – I september slaktade vi den första. Den var 42 månader och hade en slaktvikt på 408 kilo. Det kändes lite högtidligt, säger Eric Månsson.

   Eric och Christer Månsson i Frönshult har satsat på den japanska köttrasen Wagyu.
  Eric och Christer Månsson i Frönshult har satsat på den japanska köttrasen Wagyu. FOTO: Johan Joelsson

  I dagsläget säljs köttet direkt via företagets hemsida till privatpersoner och restauranger. Bland kunderna finns bland andra Restaurang AG i Stockholm, Malmö Live samt Holmgrens i Lunds saluhall. Eric Månsson och Martin Gertmar ansvarar för säljbiten tillsammans.

  – Köttet kostar allt ifrån 4 000 kronor för filén till 500 kronor för färsen. Så det är inte vem som helst som köper. Många av våra kunder har käkat Wagyu i Japan och tycker att vårt kött är prisvärt, säger Eric Månsson.

  LÄS MER: Köttet hyllat som ”exceptionell råvara”

   Christer Månsson närmar sig djuren med försiktighet.
  Christer Månsson närmar sig djuren med försiktighet. FOTO: Johan Joelsson

  Kan spåras ända till Japan

  I framtiden räknar Christer och Eric Månsson med att slakta ett tiotal djur om året. Men att helt gå över till Wagyu är uteslutet. Så stor efterfrågan finns inte, ännu. En mer realistisk målsättning är att konkurrera ut det Wagyukött från Chile, USA och Australien som i dag går att beställa i vissa saluhallar.

  – Det tror jag vi kan göra eftersom det är ett gudomligt, och i vårt fall också närproducerat, kött. Våra djur är dessutom stambokförda och fullt spårbara hela vägen tillbaka till den japanska individen, säger Christer Månsson.

   Wagyu-rasen är stark och uthållig för att klara av att dra tunga släp i bergsmiljö.
  Wagyu-rasen är stark och uthållig för att klara av att dra tunga släp i bergsmiljö. FOTO: Johan Joelsson

  Wagyu

  Wagyu är ett samlingsnamn för ett flertal underraser. Rasen har avlats fram som dragdjur under flera hundra år i det svårtillgängliga, japanska landskapet. Wagyurasen är belagd med exportförbud då den anses vara en japansk nationalprodukt. 1975 exporterades dock några tjurar till USA för att delta i ett forskningsprojekt. Efter att projektet avslutats såldes djuren till lantbrukare. Det är de djurens avkomma som i dag utgör grunden för Wagyurasens existens utanför Japan.

   Köttet har en fin marmorering.
  Köttet har en fin marmorering. FOTO: Eric Månsson

  Köttet

  För att klara av det hårda arbetet som dragdjur krävdes både styrka och uthållighet. Det gav upphov till djur med mycket intramuskulärt fett, så kallad marmorering. Wagyurasen har genetiskt en högre procentuell andel av detta intramuskulära fett som är en stark smakbärare. Köttet har också en högre andel nyttiga fettsyror som Omega 3. Fettet har dessutom en lägre smältpunkt, vilket gör köttet mycket mört.

  Frönshults Wagyu och Simmental

  Bolagsnamn: Christer Månsson.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: Inga.

  Omsättning: Mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

  Resultat: ”Obefintligt, men det går ihop.”

  Vinstmarginal: ”Obefintlig, men det går ihop.”

  Areal: 50 hektar, ägd och arrenderad.

  Investeringar: ”Vi byggde ett helt nytt stall plus en brunn förra året, det kostade cirka två miljoner kronor.”

  Tre tips

  Titta på vad kunden vill ha.

  Ha vett att ta rätt betalt.

  Stå på många ben och våga prova nya grejer.

  LÄS OCKSÅ: Coop satsar på premiumköttLÄS OCKSÅ: Lusten till köttetLÄS OCKSÅ: Missarna i Schyfferts kött-tv

  Relaterade artiklar

  Till toppen