Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari

  Därför dröjer förslag om skydd mot militanta djurrättsaktivister

  Justitiedepartementet har haft fullt upp med gängkriminalitet.

   Justitieminister Morgan Johansson (S) har mycket att göra.
  Justitieminister Morgan Johansson (S) har mycket att göra. FOTO: Lars Schröder/TT

  I mars förra året lovade justitieminister Morgan Johansson (S) att lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott ska utredas för att se om djurproducenter kan skyddas bättre mot militanta djurrättsaktivister. I december frågade ATL Justitiedepartementet vad som hänt med den utlovade översynen. Då var beskedet att frågan bereddes internt och att det inte gick att säga när beredningen skulle vara klar.

  Några veckor tidigare ställde riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) en skriftlig fråga till justitieministern om samma sak. Efter att svaret skjutits fram sex gånger tog kristdemokraten möjligheten att ställa frågan direkt till statsrådet vid torsdagens frågestund i riksdagen. Svaret var att Justitiedepartementet prioriterat andra frågor.

  – Jag tror det är uppenbart för de flesta att Justitiedepartementet har en hel del att göra. Hela diskussionen kring gängkriminalitet, skjutningarna och sprängningarna har ju medfört att vi nu sätter igång en lång rad processer på Justitiedepartementet och bland annat sjösätter en lång rad utredningar. Då är det nog så att man ibland får vara beredd att prioritera, helt enkelt vad är det man tar först? Det här är en sådan fråga som vi jobbar med men som vi ännu inte lyckats färdigställa utan vi har låtit den organiserade kriminaliteten som dominerat svenskt politiskt liv så länge faktiskt gå före i de här processerna, sa Morgan Johansson.

  Mikael Larsson (C) ställde en fråga på samma tema, och fick svaret att lagförslag är på gång.

  – Men vi är för tidigt än i den beredningen och jag kan inte lämna några besked om när vi kommer att lämna detta, men jag kan försäkra Mikael Larsson om att vi ser allvarligt på den här frågan, sa statsrådet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen