Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2019

  Oklart besked om utredning om olaga intrång

  Nio månader efter att justitieministern aviserade en utredning om att lagen om olaga intrång ska ses över har det inte tagits några officiella steg för att förverkliga den.

   I mars ville justitieminister Morgan Johansson att en utredning skulle se över lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott.
  I mars ville justitieminister Morgan Johansson att en utredning skulle se över lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott. FOTO: Mostphotos

  I mars i år deltog justitieminister Morgan Johansson i en interpellationsdebatt i riksdagen om hur bönder ska skyddas från militanta djurrättsaktivister. Han presenterade det då själv som en nyhet att lagstiftningen kring olaga intrång och hemfridsbrott ska ses över, bland annat för att göra den skarpare och dra en tydligare gräns mellan intrång av normalgraden och grovt olaga intrång.

  – En sådan utredning bör vi göra, sa statsrådet under debatten.

  Sedan dess har det inte hörts något av Justitiedepartementet i frågan, och läget blev inte mycket klarare när ATL frågade vad som hänt med den utlovade utredningen.

  Ingen tidsplan

  Det första beskedet var att ärendet bereds på Regeringskansliet. Det är en formulering som säger väldigt lite om vilket arbete som faktiskt görs, så vi följde upp med Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa.

  Betyder det att det startats en intern utredning, eller betyder det att man håller på att bereda för en extern utredning?

  – Det är inte en intern utredning som bereds, utan man jobbar fram för att se vad man ska gå vidare med, hur det ska gå till och vad det är för en eventuell utredning.

  Det finns enligt vad pressekreteraren uppfattat ingen tidsplan för när beredningen ska vara klar. Hon känner inte heller till att justitieministern sagt att en utredning ska göras.

   Justitieminister Morgan Johansson.
  Justitieminister Morgan Johansson. FOTO: Regeringen

  Relaterade artiklar

  Till toppen