Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2017

  Brist på halm – prisökning väntas

  Det ser ut att bli brist på halm i vinter. Priset väntas stiga men redan nu kan det vara svårt att hitta halm på den öppna marknaden.

   Höstens regn har gjort att många lantbrukare inte hunnit bärga halmen.
  Bild 1/2 Höstens regn har gjort att många lantbrukare inte hunnit bärga halmen. FOTO: Kerstin Davidson
   Jakob Eriksson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Halland.
  Bild 2/2 Jakob Eriksson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Halland.

  – Det är ett besvärligt läge. Det fanns halm att få tag på innan höstregnet började men sedan dess har det varit svårt, säger Krister Fridell, verksamhetsledare på Maskinringen i Vetlanda som förmedlar kring 700 ton halm per år.

  Företaget handlar halm från bland annat Östergötland, Halland och Skåne till lantbrukare i Jönköping och Kronoberg län. I år väntas dock affärerna med halländsk och skånsk halm att minska drastiskt eftersom tillgången är kraftigt reducerad.

  Bristen blir värre

  Krister Fridell tror att bristen bara kommer att förvärras och att det kommer att bli svårt att få tag på halm i vinter. När utbudet krymper brukar det betyda att priset stiger. Normalpriset för pressad och inlagrad halm har legat på en krona kilot vintertid. Köper du direkt i fält efter skörd brukar det vara 80 öre.

  – Priset är på väg uppåt. Jag vet inte riktig vad du får betala för fin halm i dag eftersom vi inte har hittat någon när vi letat. Det är svårt att säga vart gränsen går men jag tror att priset kommer att bli högre i vinter, säger Krister Fridell.

  LÄS MER: Elden förstörde halm för 1,5 miljoner

  Halland har varit en pålitlig leverantör av halm men i år räknar Jakob Eriksson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Halland, inte med någon större försäljning över länsgränserna.

  – Just nu pressas mycket av det som legat strängat i fält och även om det inte är bästa kvalitet tas det om hand. Jag är inte direkt orolig för de halländska behoven men det blir mindre av försäljning till skogs- och mellanbygderna i år, säger Jakob Eriksson.

  Dyrare transporter

  Han tror också på högre priser.

  – Jag hörde om en affär där kunden betalade 1,50 per kilo exklusive frakt. Vi ska nog inte dra för stora växlar på det men där någonstans kan nog priset hamna för den som går ut på öppna marknaden. I handeln direkt mellan gårdarna är nog prisbilden en annan, säger han.

  Jakob Eriksson tror att halmbristen betyder att fler måste sträcka sig över större avstånd för att köpa halm vilket innebär dyrare transporter.

  – Samtidigt innebär en högre prisbild att den som har möjlighet nog hittar andra alternativ för till exempel strömedel, säger han.

  Fyra skäl bakom halmbristen

  Gamla lager började tömmas redan i somras.

  Torkan i våras ledde till kortare strålängd vilket innebär minskade volymer.

  Höstens regnande och den ständiga risken för mer regn innebär att det bärgas mindre halm eftersom många spannmålsodlare väljer att hacka ned halmen i stället för att ta hand om den för att inte riskera att inte hinna med bearbetning och sådd.

  Små marginaler på halm gör att lantbrukaren inte alla gånger kan räkna hem kostnaderna för diesel och extraarbete för att bärga halmen.

  LÄS MER: Följde stulen lastbil – hittade tjuvgömmaLÄS OCKSÅ: Flyktingar lockbete för att bluffa lantbrukarePREMIUM: Låt roboten göra jobbetPREMIUM: Nytt armstöd lyfter Valtra

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen