Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 februari 2018

  Brand i silo på lantbruk - för tredje gången

  Under fredagsmorgonen inkom ett larm till SOS om att det brann i en silo på ett lantbruk i Västerviks kommun. Detta är tredje gången som räddningstjänsten rycker ut för att släcka bränder i en och samma silo.

  FOTO: Ann Lindén

  Vid 9-tiden på morgonen slog arrendatorn till Holms gård utanför Vråka i Västerviks kommun larm om att det brann i en silo för ensilage.

  Räddningstjänsten var snabbt på plats och släckningsarbetet av den 28 meter höga silon pågår i detta nu, berättar Peter Helge, insatsledare på plats.

  Risk för spridning

  – När vi kom fram hade det uppstått rökutveckling i toppen av silon och vi tror att det är ensilaget som brinner. Fem man från räddningstjänsten arbetar med att få branden under kontroll och ytterligare fem man finns i beredskap om det skulle hända något. Vi ska försöka blötlägga toppen och få ut halmen för att undvika att branden sprids, säger Peter Helge till ATL.

  Räddningstjänsten lägger allt krut på att förhindra att branden sprids. I anslutning till silon ligger nämligen en ladugård med 140 djur.

  – Vi vill inte ha spridning, betonar Peter Helge.

  Än så länge är det oklart vad som orsakade branden. Det kan handla om att ensilaget har varit fuktigt och självantänt, men orsakerna kan vara många och nu ligger fokus någon helt annanstans, säger Peter Helge.

  Tredje gången gillt

  – Vi vet ingenting om det nu. Vi måste fokusera på att rädda så mycket värde som möjligt. Arrendatorn på gården tycker att det är tragiskt och det kan jag förstå. Det är ju hela säsongens ensilage som finns i silon.

  Och det är inte första gången som gården får besök av räddningstjänsten.

  – Det här är tredje gången som det brinner i en och samma silo. Jag har varit med vid två utryckningar hittills och det tycker jag är lite konstigt. Det finns många silor i kommunen, varför brinner just denna? Det kan ju finnas många förklaringar såklart, det får blir en diskussion för försäkringsbolaget, säger Peter Helge.

  LÄS OCKSÅ: Familjen maktlös efter brandenLÄS OCKSÅ: Pelletsfabriken som reste sig ur askanLÄS OCKSÅ: Ladugård brann ner till grunden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen