Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 januari 2018

  Stockhorvan reser sig igen

  Hultsfred

  För ett och ett halvt år sedan totalförstördes pelletsfabriken i Stockhorvan av brand. – Det har varit en påfrestande tid för oss och våra leverantörer, men nu är vi äntligen igång igen, säger vd:n Peter Petersson.

   Peter Peterssons pelletsfabrik har byggts upp igen efter branden sommaren 2016.
  Peter Peterssons pelletsfabrik har byggts upp igen efter branden sommaren 2016.

  Flera svenska anläggningar som tillverkar pellets har drabbats av ödesdigra bränder under de senaste åren. Konsekvenserna har varit många och svåra. Vid midsommar år 2016 brann Stockhorvan Trä & Pellets fabrik, cirka en mil söder om Hultsfred, ner till grunden.

  – Det var ett dråpslag för alla inblandade. Då hade det gått tio år sedan vi första gången drabbades av en svår brand, säger Peter Petersson.

  – Efteråt satte vi oss ner med vår personal och resonerade hur vi skulle göra. Ganska snart bestämde vi oss för att bygga en ny fabrik, där arbetsmiljö och brandsäkerhet skulle få högsta prioritet.

  Stockhorvan började producerat pellets år 2003. Med branden för ett och ett halvt år sedan upphörde plötsligt all tillverkning. Alla leveranser av träråvara till fabriken fick ställas in.

   Peter Petersson, Kalle Bogren och Oscar Bogren gör pelletspressen redo inför återstarten.
  Peter Petersson, Kalle Bogren och Oscar Bogren gör pelletspressen redo inför återstarten.

  Nytt släcksystem

  – Självklart har leverantörerna också drabbats mycket av stilleståndet i vår produktion. Huvuddelen av dem har bland annat sålt till ströbaltillverkning under den här perioden.

  Råvaran till Stockhorvans pellets kommer från gran- och tallskogar mellan Norrköping i norr och Hillerstorp i söder.

  – Precis som för oss har det varit viktigt för våra leverantörer att ha fungerande nätverk, för att klara sig i en sådan här situation.

  Utan en lokalt placerad, välvilligt inställd, bank hade Peter Petersson och hans anställda inte kunnat bygga upp pelletsanläggningen igen.

   Fabriken i Stockhorvan har börjat producera pellets igen.
  Fabriken i Stockhorvan har börjat producera pellets igen.

  Den nya fabriken har byggts i två våningar. Liksom tidigare finns spånhanteringen och fabriken i varsin byggnad. Alla vitala delar är utrustade med nya släckningssystem.

  – Återuppbyggnaden har tagit längre tid än beräknat. En anledning är att den nya byggnaden är mer komplex, plus att vi gjort det mesta själva. Vi har kunnat behålla vår personal, säger Peter Petersson.

  På banan igen

  I mellandagarna återupptogs produktionen. Den nya pelletspressen väntas producera drygt 30 000 ton per år, jämfört med cirka 25 000 före branden. Avsikten är att under första halvåret 2018 installera ytterligare en pelletspress. Då beräknas Stockhorvans anläggning kunna producera över 50 000 ton per år.

  – Trots det stora bakslaget i och med branden vågar vi fortsätta satsa, för att vi ser att det här är en växande marknad, och den stannar nog inte av i första taget, säger Peter Petersson.

  – Just nu är efterfrågan större än utbudet.

   Personalen har varit delaktiga i arbetet med att bygga en ny fabrik.
  Personalen har varit delaktiga i arbetet med att bygga en ny fabrik.

  Mixar efter eget recept

  Stockhorvan Trä & Pellets har under det långa stilleståndet köpt in pellets från Laxå till sina villakunder. Däremot har det inte varit möjligt att leverera pellets till företagets återförsäljare under produktionsstoppet. Nu får Peter Petersson och hans åtta anställda återuppta sitt framgångsrecept. Det går ut på att de mixar själva, med 70-80 procent gran och 20-30 procent furu, för att få så bra kvalitet som möjligt.

  – Vi har separerade intagningslinjer och sedan blandar vi som vi vill ha det, säger Peter Johansson.

  Bränder i pelletsfabriker

  Stockhorvan Trä & Pellets är långt ifrån den enda pelletsfabriken som drabbats av svåra bränder. Under sommaren 2017 ödelades en annan pelletstillverkande industribyggnad i Fågelfors, cirka fyra mil från Stockhorvan. Avsikten är att denna produktion ska kunna återupptas till sommaren. Även i bland annat Härnösand, Laxå och Sveg har det inträffat bränder i pelletsfabriker under det senaste året.

  LÄS OCKSÅ: Historisk höjning av massavedspriser i NorgeLÄS OCKSÅ: Holmen vill dra av miljardfiaskot i Spanien på skatten i SverigeLÄS OCKSÅ: Kändisarna som köpt av SveaskogLÄS OCKSÅ: Så klarade skogsbolagen blöthösten

  Relaterade artiklar

  Till toppen