Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2019

  Hemlig Boxholmsintressent östgötsk miljonär

  Sedan en dryg månad har en hemlig intressent försökt förhandla med Arla om att få köpa Boxholms mejeri. Det rör sig enligt nya uppgifter till ATL om en affärsman från Östergötland med rejäl plånbok.

  – Han har mer än tillräckligt med pengar för det här, säger mannens ombud till ATL.

   Sedan en dryg månad har en hemlig intressent försökt förhandla med Arla om att få köpa Boxholms mejeri.
  Sedan en dryg månad har en hemlig intressent försökt förhandla med Arla om att få köpa Boxholms mejeri. FOTO: Carolina Brymo/Aftonbladet/TT

  Sedan det blev känt att Arla ska lägga ner mejeriet i Boxholm har folk på orten gått man ur huse för att försöka rädda mejeriet. Under det senaste av alla stormöten tillkännagav en pensionerad tjänsteman inom Boxholms kommun att han under en dryg månad haft hemliga kontakter med Arlas svenske VD Patrik Hansson om ett köp av Boxholms mejeri. Kontakterna skedde på uppdrag av en anonym affärsman, något som tidningen Corren var först att berätta om.

  Från Östergötland

  Tjänstemannen, som heter Jan Jonsson och tidigare jobbade som samhällsbyggnadschef i kommunen, berättar nu för ATL att personen ska vara från Östergötland. Det innebär alltså att antalet potentiella intressenter minskar kraftigt. Vidare bekräftar Jan Jonsson att det rör sig om en man.

  Har köparen tillräckligt med muskler?

  – Uja, säger Jan Jonsson till ATL.

  – Han har mer än tillräckligt med pengar för det här.

  Den östgötska affärsmannen Bengt-Åke Bengtsson bor granne med Jan Jonsson och ägde tidigare Boxholms mejeri. Men det är inte han som vill köpa tillbaka mejeriet.

  – Nej, det är inte jag, säger Bengt-Åke Bengtsson, när ATL ringer och frågar.

  – Jag gjorde en seriös affär med Arla 2011. De sa då att mejeriet skulle vidare som aktiebolag och leverera specialostar till Arla. Man kan inte lova saker för tid och evighet, men jag är förvånad över att de flyttar produktionen från Boxholm, säger Bengt-Åke Bengtsson.

  Känslor med i spelet

  Innan Boxholms mejeri såldes till Arla ska det ha omsatt ungefär 100 miljoner kronor per år, med en vinst på fyra till fem miljoner kronor. En köpesumma på fyra-fem årsvinster skulle alltså grovt sett kunna röra sig i trakterna runt 20 miljoner kronor, något som en ansenlig mängd östgötar skulle kunna ha råd med. Men i intervjun med ATL vill inte Jan Jonsson gå in närmare på vem hans uppdragsgivare är.

  Det är ju inte direkt någon pengarna-tillbaka-garanti på att köpa ett mejeri. Jag tänker att det måste vara någon som har ett intresse av det här mejeriet som inte bara är affärsmässigt?

  – Det här ett litet bra företag, sett utifrån den räntenivå som är. Bolaget har funnits länge och det är en kompetent personal, svarar Jan Jonsson

  – Sen är det naturligtvis lite känslor med i det här det tror jag, även om det inte är det viktigaste.

  När ATL talar med Jan Jonsson är det dessutom högst oklart om det blir någon affär. Det han och köparen är intresserade av är hela mejeriet, inklusive rätten till varumärket Boxholmsost, mjölkgarantier och överföring av försäljningskanaler, medan det senaste officiella budet från Arla är att mejeriet inte är till salu, men att en lokal entreprenör skulle kunna få licenstillverka Boxholmsosten i mindre skala. Taktiken från Jan Jonsson och köparen är nu att vänta och se, säger han.

  – Men det är viktigt att det inte drar iväg månad efter månad, säger han. Det är ju sagt att de ska lägga ner vid årsskiftet och för varje dag som går kommer ju nyckelpersoner på mejeriet att söka sig till annat, säger Jan Jonsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen