Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober

  Boxholm hotar att stämma Arla

  Tvisten mellan Arla och Boxholms kommun är inte över. Trots att köpesumman är betald och kontraktet underskrivet har förhandlingarna fortsatt.

  – Arla kom nyss med ännu ett bud. Vi har lämnat ett motbud och om de inte går med på det så går det här till stämning imorgon, så är det bara, säger kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) till ATL.

   Arla och Boxholms kommun är oense om vilka inventarier som ingår i köpet.
  Arla och Boxholms kommun är oense om vilka inventarier som ingår i köpet. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Kommunens juridiska ombud Lars Edlund menar att Boxholm har ett vårdnadsansvar för den fastighet man köpt.

  – Om det till exempel uppstår en frysskada och en vattenläcka måste kommunen få komma in och åtgärda det. Kommunen måste få tillgång till lokalerna rent fysiskt. Går inte det får Kronofogden öppna låset. En kommun kan man lita på, säger han.

  Det ödesmättade datumet 11 september skrev representanter för Boxholms kommun och Arla under köpekontraktet för mejeriet. Där står det att alla inventarier ska ingå förutom en truck som är leasad. Till kontraktet är en bildförteckning bifogad där vissa inventarier är överkryssade.

  Arlas representant Sören Jensen vill också ha med ytterligare en lista på inventarier som inte ska följa med i köpet. Något kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) och kommunchefen Göran Lundström inte ville gå med på utan att först ha förankrat det hos kommunstyrelsen.

  Därför finns inte listan med i kontraktet – och det är vad bråket i Boxholm handlar om.

  Olika bud

  Den 30 september betalade kommunen det som var kvar av köpeskillingen på 4,5 miljoner kronor och menade att då var det bara att lämna över nycklarna och skriva under överlåtelsehandlingarna. Men det var inte Arlas linje. Mejeribolaget menade att i och med att man inte var eniga om vad som skulle ingå i köpet, så skulle nya förhandlingar inledas med en deadline i december.

  Det kunde kommunen inte gå med på. I stället begärde man i fredags i förra veckan mejeriet i kvarstad. Efter en snabb behandling kom Linköpings tingsrätt i måndags med beskedet att det fanns ett antal formella fel gjorde att frågan inte kunde behandlas.

  Samtidigt pressade kommunen på Arla. Natten mellan måndag och tisdag sattes som deadline. Då skulle mejeribolaget säga om man accepterade köpeavtalet eller inte. Men på kvällen kom det något oväntade motdraget från Arla.

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Mera bråk om inventarier

  Mejerijätten gick med på en rejäl prissänkning mot att inventarier värda över 2 miljoner kronor inte skulle ingå i köpet. Hur mycket är inte offentligt, men enligt uppgift till ATL är summan inte långt ifrån värdet på inventarierna som då skulle plockas bort.

  – Det är till exempel silos och separatorer som kostar mycket att köpa nya. Kanske mer än vad hela fastighetsaffären är värd, säger Lars Edlund.

  Under tisdagen utvärderades budet av två personer med kunskap om mejeriproduktion. Sedan kom Boxholms kommun med ett motbud som Arla hade att ta ställning till. Mejerijätten kom sedan med ett nytt bud till kommunen, som kommunen på torsdagen valde att säga nej till och i stället lade ett eget motbud.

  Källor uppger till ATL att den intressent som eventuellt kommer att driva produktionen vidare i någon form har insyn i förhandlingarna och har reagerat på vissa delar. I det kontrakt som båda parter skrivit under står dock att kommunen ska verka för att varken de eller någon hyresgäst ska bedriva konkurrerande verksamhet i lokalerna under fem år.

  Samtidigt kämpar ändå kommunen med näbbar och klor för att behålla så mycket som möjligt av utrustningen som krävs för att producera ost.

  ”Otroligt låst”

  Kommunens juridiska ombud Lars Edlund menar att Arla i största möjliga mån vill försvåra för köparna att bedriva mejeriverksamhet i framtiden.

  Varför då?

  – Det finns ingen rimlig orsak till det. De har ingen reell vinning på det här, man vill bara försvåra för andra. Det är sorgligt.

  Arla är av en annan uppfattning.

  – Vi har verkligen försökt hitta en lösning. Vi har sänkt priset och försökt hjälpa dem att se till att det finns maskiner som skulle passa för mindre produktion. De maskiner som finns där nu är avsedda för storskalig verksamhet, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige till ATL.

  Är det där skon klämmer, i synen på vilken typ av verksamhet som kan och ska bedrivas?

  – Det är mycket möjligt att man skulle kunna se det så. Vi upplever nog att kommunen har ändrat sig efter att avtal och inventarielistor var upprättade.

  – Som läget är nu så är det otroligt låst, men vi hoppas fortfarande att vi kommer att komma överens, säger Erik Bratthall.

  Boxholms mejeri – detta har hänt

  1890-talet

  Boxholms mejeri startar sin verksamhet som en del av Boxholms bruk.

  1939

  Det nuvarande mejeriet byggs.

  1952

  Första gräddosten tillverkas.

  1965

  Iggesund tar över Boxholms bruk och därmed även Boxholms mejeri.

  1984

  Den lokala affärsmannen Bengt-Åke Bengtsson köper Boxholms mejeri av Iggesund och gör det till ett av fem dotterbolag i Boxholm AB.

  2009

  Mejeriet utsågs till ”Årets uppstickare”.

  2011

  Arla köper Boxholms mejeri av Boxholm AB i januari. Omsättningen låg då på 90 miljoner kronor och mjölkvolymen på knappa 20 miljoner kilo per år. Köpeskillingen blev 4,5 miljoner kronor.

  2018

  • Oktober

  Arla beslutar den 15 oktober att lägga ned all verksamhet i Boxholm och flytta tillverkningen till Östersund. Någon vecka senare anordnades den första protestmatchen.

  • December

  De anställda på Boxholms mejeri fick samma julklapp som alla Arlas övriga 18 000 anställda. En låda dansk ost. – Ironiskt, säger kommunpolitikern Jenny Ledelius (M), till ATL.

  2019

  • Mars

  Arlas vd Patrik Hansson bekräftar för ATL att det sedan årsskiftet förts en dialog med en lokal entreprenör som överväger att starta ett mikromejeri i anläggningen. Bengt-Åke Bengtsson som ägde bolaget som sålde mejeriet till Arla nämns som ett möjligt namn. Han dementerar dock det till ATL.

  • April

  En diskohit från 1970-talet ”Go west” får nytt liv som kampsång för mejeriet med titeln ”Go ost”.

  • December

  Den 11 december tillverkades den sista osten. Två dagar senare stängde ostbutiken.

  2020

  • April

  Mejeriet läggs ut till försäljning. Sista dagen föra att lämna anbud på den 2 500 kvadratmeter stora lokalerna är den 15 maj. När dagen är inne hade det inte kommit ett enda bud.

  • September

  Boxholms kommun går ut med att de vill köpa mejeriet. Planen är göra det till ett företagshotell där flera aktörer från livsmedelsbranschen har möjlighet att hyra in sig. Prislappen är 4,5 miljoner kronor. Samma summa som Arla köpte verksamheten för.

  • Oktober

  Olika åsikter om vilka inventarier som ska ingå i köpet gör affären mellan kommunen och Arla inte slutförs. Köpesumman är betald men inga nycklar överlämnade. Kommunen gör ett första försök att få kvarstad på mejeriet men får tummen ner av Linköpings tingsrätt.

  Källor: ATL, Corren, Lantmäteriet, SVT och Wikipedia

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen