Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2018

  Blenta får kläcka upp till 90 miljoner kycklingar

  Det kläcks fler kycklingar än någonsin hos Blenta AB. Och fler ska det bli. Företaget har nyligen fått miljötillståndet utökat från 50 till 90 miljoner kläckningar per år.

   Efterfrågan på kyckling ökar också efterfrågan hos kläckeriet.
  Efterfrågan på kyckling ökar också efterfrågan hos kläckeriet. FOTO: Fredrik Loberg

  Kläckeriet finns utanför Blentarp i Sjöbo kommun och där produceras daggamla kycklingar av hybriden Cobb till Guldfågel med flera företag inom Blentagruppen AB, som ägs av Jan Håkansson med familj.

  Sedan årsskiftet säljer man också kycklingar till Lagerbergs, som har kycklinguppfödning och slakteri i Sölvesborg. Lagerbergs ägs sedan snart två år av Atria.

  – Nu kläcker vi en miljon kycklingar i veckan. 80 procent går till oss själva och 20 procent till Lagerbergs, säger Torbjörn Persson, vd för Blenta AB.

  Efterfrågan ökar

  Efterfrågan på svenskproducerad kyckling ökar och då behöver kläckeriverksamheten skalas upp efterhand. Det är leveranserna till Lagerbergs som är den utlösande faktorn till att Blenta AB utökar, men behovet av kycklingar i de egna företagen växer också.

  Redan under fjolåret ökade företaget verksamheten inom ramen för det befintliga miljötillståndet och byggde nya hus. Nu kan kläckeriet fortsätta växa successivt, till en början utan att det behövs fler hus.

  – Ja, vi kan sätta in fler maskiner utan att bygga. Nu är det utvecklingen på marknaden som bestämmer hur vi växer, säger Torbjörn Persson.

  En halv miljon hönor och tuppar

  För att producera kläckägg som ska resultera i 50 miljoner kycklingar om året behövs det cirka 500 000 föräldradjur, där 10 procent är tuppar. Äggproduktionen kräver för närvarande 25 hönshus, varav hälften finns i Blentarp. Resten är utlokaliserat på olika håll i Skåne. För att klara utökningen av produktionen vid årsskiftet fick två nya hönshus tas i drift under fjolåret.

  Miljötillståndet blir klart inom kort, men några nya investeringar är alltså inte omedelbart förestående.

  – Det är mycket jobb med att göra en miljökonsekvensbeskrivning därför sökte vi för ett större antal så att vi är framme och kan bygga ut när det behövs, säger Torbjörn Persson.

  LÄS OCKSÅ: Vaccinationsfrågan splittrar fjäderfäbranschenLÄS OCKSÅ: Hon tror på bra kycklingårLÄS OCKSÅ: Försenade stöd prio ett för ny generaldirektör

  Relaterade artiklar

  Till toppen