Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september 2018

  Bara svenskt kött när Gotland ställer djurskyddskrav

  Det blir bara svenskt kött och potatis som serveras i de offentliga verksamheterna på Gotland framöver. Det står klart efter Region Gotlands nyligen avslutade upphandlingar av livsmedel.

  FOTO: Janne Andersson

  Region Gotland har fått ett nytt livsmedelsavtal som innebär att andelen svenskt färskt kött, potatis och rotfrukter ökar till 100 procent. Ungefär hälften av köttet är närproducerat på Gotland.

  Genom att ställa krav på djurskydd, exempelvis att ingen antibiotika får användas utan inrådan av veterinär, vann två lokala grossister upphandlingen av kött, chark, potatis och rotfrukter samt frukt och grönt. Ursprungsland för frukt och grönt kommer att variera med säsong. Andelen av ekologiska produkter kommer också att öka.

  – Varje dag serverar vi 11 000 måltider i våra verksamheter och det känns fantastiskt att vi kan erbjuda svenska och gotländska produkter av hög kvalitet. Att vi dessutom kan fortsätta att handla från lokala leverantörer är också betydelsefullt, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin i ett uttalande på Region Gotlands webbplats.

  LÄS OCKSÅ: Region Skåne stödköper sju ton skånskt nötköttLÄS OCKSÅ: Kommun vill öka inköp av svenskt kött

  Relaterade artiklar

  Till toppen