Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 februari 2018

  Arlachefen om sänkningen

  Den stora stötestenen just nu är om USA kommer att öka sin produktion på ett sätt som pressar tillbaka priserna. Det säger Arlas råvaruhandeldirektör Thomas Carstensen, efter dagens prisjustering.

   Arlachefen Thomas Carstensen ser fortfarande att de europeiska mejerierna har goda exportmöjligheter till USA.
  Arlachefen Thomas Carstensen ser fortfarande att de europeiska mejerierna har goda exportmöjligheter till USA. FOTO: Niels Aage Skovbo

  I dag sänkte Arla sitt så kallade a contopris på konventionell mjölk med motsvarande 23,9 öre per kilo – en sänkning som inte var helt oväntad enligt råvaruanalytikern Torbjörn Iwarson.

  Hur marknaden kommer att utveckla sig framöver är svårt att förutspå. Men enligt Arlas råvaruhandelsdirektör, Thomas Carstensen, finns det flera positiva omvärldsfaktorer.

  – Vi ser att den globala marknaden är i bra skick, vi har en bra konsumtion och ett Kina som har en bra import, men vi ser också att vi har goda exportmöjligheter från Europa till USA. Så har vi nått botten? Det är svårt att säga, men vi ser definitivt potentialen på den europeiska och kinesiska marknaden, säger han.

  USA ett frågetecken

  Den stora stötestenen just nu är om USA kommer att öka sin produktion på ett sätt som möter den inhemska efterfrågan och därmed pressar tillbaka priserna.

  – Gör de inte det kan vi pressa upp priserna i Europa. Men det finns indikationer på att de kommer göra den justeringen.

  Hur ostproduktionen utvecklar sig framöver är också en av nyckelfaktorerna, eftersom den slukar stora mängder mjölk. Skulle europeiska aktörer bara kunna öka exporten med ett par procent till USA skulle det betyda mycket för mjölkpriset. Efterfrågan på ostprodukter är bland annat stor inom den amerikanska matindustrin.

  – Ostkonsumtionen föll kraftigt under finanskrisen, så nu när ekonomin ser bra ut finns det goda exportmöjligheter, säger Thomas Carstensen.

  LÄS OCKSÅ: Arla sänker mjölkprisetLÄS OCKSÅ: Arlas siffror väcker oro hos mjölkbondeLÄS OCKSÅ: Arla ökade omsättningen 2017

  Relaterade artiklar

  Till toppen