Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2018

  Arla ger 100 miljoner kronor i stöd till ekobönder

  Arla lanserar nu ett krispaket åt sina ekobönder efter den tuffa sommaren och de höga foderpriserna. Sammanlagt kommer Arla betala ut uppemot 100 miljoner kronor i stöd.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Efter den stora foderbristen och de höga priserna på ekologiskt foder så går nu Arla ut med ett stödpaket åt sina ekobönder.

  – Vi ser i våra undersökningar att våra ekobönder har drabbats hårt av extremvädret och de höga priserna på ekologiskt foder kommer gälla ett tag framöver. Därför känner vi att vi vill stödja våra ekologiska bönder som är medlemmar hos oss. Pengarna kommer inte lösa alla problem som de ekologiska bönderna har i dag men det är i alla fall en del på vägen, säger Patrik Hansson, VD på Arla Sverige.

  Hur kommer det sig att det bara är stöd till ekobönderna?

  – Alla bönder har det svårt just nu men de ekologiska har extra svårt med sina utgifter på ekologiskt foder. Tanken är att vårt stöd ska täcka den extra kostnaden som det ekologiska fodret har, säger Patrik Hansson.

  30 öre extra per liter

  Stödpaketet kommer att betalas ut på mjölkpriset som från och med den första oktober höjs med 30 öre per liter för ekologiska bönder. Prishöjningen gäller även bönder som har utnyttjat dispenserna och använt konventionellt foder. Stödet gäller bara svenska ekologiska bönder som är medlemmar hos Arla.

  – Pengarna ska betalas ut löpande med start i oktober och kommer pågå så länge som situationen ser ut som den gör. Vi räknar med att situationen håller i sig till första skörden nästa år, säger Patrik Hansson.

  Var kommer pengarna ifrån?

  – Jag kan inte gå in på detalj men det är nya pengar som vi tagit fram, säger Patrik Hansson.

  LÄS OCKSÅ: Lägre pris för eko om man använder dispensernaLÄS OCKSÅ: Hemliga underlaget: Arla skulle ta över ostarna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen