Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2018

  Lägre pris för eko om man använder dispenserna

  Arla meddelade i dag att man sänker priset för ekobönder som använder konventionellt foder.

  Arlas a contopris i Sverige för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder är oförändrat och ligger på 344,4 öre/kg.

  Arla ändrar sin prismodell för Eko och den kommer att införas från den första september 2018. Där kommer priset sänkas för ekobönder som utnyttjar myndigheternas dispens och använder konventionellt foder. Ändringen gör att ekobönder som i dag utnyttjar dispensen om foder kommer att få avdrag med 29,3 öre och ett ekopris på 385,1 öre/kg. A contopriset för ekologisk mjölk i Sverige 414,4 öre/kg.

  – Det är en rättvisefråga som kommer ur kooperativets hela uppbyggnad. Väljer man konventionellt foder så får man en lägre kostnad för fodret, på samma sätt som kooperativet Arla får en lägre intjäning. Hela systemet bygger på en rättvisa för våra ägare, säger Erik Bratthall, presschef på Arla till ATL.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Hur har ni kommit fram till nivån på sänkningen?

  – Det är en sammanvägd bedömning både från ekologiska mjölkbönder och från annan expertis. Det går att räkna fram den här siffran genom att titta på skillnaden mellan foderkostnad och den kostnadsökning som har skett bland de ekologiska bönderna. I princip motsvarar den här sänkningen den skillnaden.

  Beslutet har fattats av Arlas styrelse. ”Den tillfälliga anpassningen av ekopriset kommer att följas upp av företagsledningen och kommer att justeras efter den inverkan vädersituationen har på affärerna de kommande månaderna.”, skriver Arla i ett pressmeddelande.

  Trots torkan och foderbristen är det i dagsläget väldigt få ekologiska mjölkproducenter i Arla som utnyttjar dispensen.

  – Det är en handfull som det rör sig om, säger Erik Bratthall.

   Erik Bratthall, presschef Arla.
  Erik Bratthall, presschef Arla.

  Arlas försäljning av ekologiska mejeriprodukter växer i hela världen. Beslutet om att sänka priset för ekobönder med dispens handlar även om kundernas förtroende.

  – Arlas ekoprodukter säljs på en global marknad. Vi gör det här för att försäkra att kunderna både globalt och i Sverige som väljer ekologiskt kan vara säkra på att det är 100 procent ekologiskt. Även om mjölkbönderna har använt dispensen, så kommer vi bara att använda 100 procent ekologisk mjölk, säger Erik Bratthall.

  LÄS OCKSÅ: Skadlig kod stort hot mot moderna mjölkgårdarLÄS OCKSÅ: Arla skulle ta över ostarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen