Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 november 2017

  Är detta bästa sättet att samla in rundbalarna?

  Den kanadensiska tillverkaren Anderson Group är på väg att lansera en ny vagn som ska underlätta insamlingen av rundbalar.

  FOTO: YOUTUBE

  Att köra rundbalar kan vara både tidskrävande och maskinkrävande. För stora jordbruk som hanterar många balar på en och samma plats har den kanadensiska tillverkaren Anderson Group tagit fram en självlastande vagn. Konstruktionen bygger på att en lastararm plockar upp balarna och placerar dem på flaket. Ekipaget kan hantera alla balar oavsett om de är placerade med den platta sidan neråt eller inte.

  Vagnen har döpts till RBM2000 PRO, och beskrivs som den första i sitt slag. Men därav tvistar redan de lärde eftersom det finns liknande produkter sedan tidigare.

  Upp till 20 balar

  Den stora fördelen är att vagnen kan hanteras av en person, och att inga extra traktorer behövs. Det resulterar i mindre bränsleförbrukning och lägre markpackning, samtidigt som fältet snabbare kan göras redo för en ny växtomgång.

  Att lasta av balarna är också enkelt. Via en speciell tippfunktion placeras balarna snyggt och tätt på sin uppställningsplats med den säkraste sidan neråt. För den som vill går det även bra att placera balarna på högkant så att den runda sidan får kontakt med marken.

  I filmklippet nedan visas hur vagnen har plats för 14 rundbalar, men det går även att effektivisera lastningen för att få plats med 20 balar på samma vagn.

  Som bonus delar vi även det här filmklippet med en liknande produkt som kan plocka upp 16 balar på tio minuter.

  FOTO: YOUTUBE

  LÄS OCKSÅ: Sparar plast med rundbalar i korvLÄS OCKSÅ: Fyrhjuling inget för onyktra eller barn

  Till toppen