Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 November 2017

  Barn och onyktra ska hållas borta från fyrhjulingar

  Nu har Länsförsäkringar fått nog av fyrhjulingsolyckorna. I en ny kampanj går företaget ut med budskapet att barn inte ska använda fordonen.

   Med en ny film vill Länsförsäkringar vill öka kunskapen och minska olyckorna med fyrhjulingar och ATV.
  Med en ny film vill Länsförsäkringar vill öka kunskapen och minska olyckorna med fyrhjulingar och ATV. FOTO: Pressbild

  Varje år förolyckas flera personer i Sverige till följd av olyckor med fyrhjulingar och andra ATV-fordon. Skadesiffrorna har fått Länsförsäkringar att reagera, och i ett nytt försök att minska olyckstalen ber försäkringsbolaget sina kunder att tänka till.

  Enligt Länsförsäkringar är 40 procent av de skadade barn under 15 år. Bolaget ser att många skadas svårt, och påminner om att det har inträffat dödsfall där barn har varit inblandade. Problematiken bottnar delvis i att många föräldrar inte vet vilka körkortkrav som gäller, men beror ibland också på att föräldrar överskattar sina barns förmågor.

  LÄS OCKSÅ: Minst åtta döda i olyckor i år

  På Länsförsäkringar har man svårt att acceptera dessa förhållningssätt.

  – Att vi har ett skarpare tonläge beror på att vi vill vara tydliga med att det inte är okej att barn använder fyrhjulingarna. Vi ser i forskningen att man inte ser riskerna. Man ser att den har fyra hjul men tänker inte på att den är instabil, säger Maria Wedin, trafiksäkerhetsexpert på Länsförsäkringar.

  Vill förmedla kunskap

  För Länsförsäkringar handlar kampanjen dock inte om att bestraffa kunder som gör fel utan om att förmedla vilka skador som faktiskt sker.

  Tidigare forskning som ATL har skrivit om visar att föräldrar inom lantbruket ofta har en högre riskacceptans. Men det är också vanligt att många känner en stolthet över att barnen kan hjälpa till genom att köra gårdens maskiner.

  – Har man barn som är motorintresserade tycker jag att man ska kontakta en motorklubb så att man har rätt utrustning och förutsättningar, säger Maria Wedin.

  ATL TV: Så kör du fyrhjuling säkert i skogen

  Film ska sprida budskap

  För att sprida budskapet har Länsförsäkringar tagit fram en ny informationsfilm, som kan användas av föräldrar eller vid informationsträffar.

  – Det är en berättelse om Marcus, en ung kille som voltar och skadar sig väldigt svårt. Men vi har också en forskare med som berättar om forskningen.

  Vid sidan av barnskadorna har skadestatistiken för vuxna också länge varit en dyster läsning. I oktober i går hittades en man död under sin ATV, och så sent som i september omkom en 20 årig kvinna efter en fyrhjulingsolycka på en gård utanför Ulricehamn.

  Hur kan man minska fyrhjulingsolyckorna bland vuxna?

  – Vi ser att många kör onyktra och att man inte anpassar hastigheten utifrån förutsättningarna. Det är bra fordon som man kan ha mycket nytta av. Men jag tycker att man ska gå en utbildning där man får lära sig att köra på ett säkert sätt, säger Maria Wedin.

  LÄS OCKSÅ: Så kan ATV-olyckor med barn minskasLÄS MER: Försvaret köper 200 sexhjulingarPREMIUM: Hennes skörd är värd mer än 50 miljonerPREMIUM: Lär dig smarta strategin för att tygla ogräset

  Läs mer om

  Till toppen