facebooktwittermail d

Länsstyrelsen: Sannolikt fler hybridvargar

Ett sjunde djur fälldes i helgen i den pågående skyddsjakten på varghybrider i Katrineholmstrakten. Länsstyrelsen har rapporter om att fler hybrider rör sig området än man tidigare trott.

I helgen fälldes en normalfärgad hane i skyddsjaktsområdet, och djuret ska analyseras av SVA och Grimsö Forskningsstation.

[BILD]

Totalt är nu sju djur fällda i den uppmärksammade jakten. Hittills har en vuxen varg och en varghybrid dödats, visar DNA-analyser. Fem djur analyseras fortfarande.

Skyddsjakten fortsätter med oförminskad styrka. Observationer tyder på att det finns fler hybrider kvar.

– Vi har indikationer på att de är fler än fem, bland annat genom spillningsinsamling och observationer. Vi får löpande in rapporter från området, säger Johan Varenius, handläggare vid rovdjursenheten på Länsstyrelsen i Sörmland.

Utökad skyddsjakt

Det är ett 44 000 hektar stort område som är avsett för skyddsjakten. Den 12 december utökades den genom att man får skjuta alla vargar inom området, inte bara misstänkta hybrider. Anledningen var att begränsningen hade gjort jakten för ineffektiv.

– Skyddsjakten fortsätter som planerat, tills att vi vet att det inte finns några djur kvar och att vi säkerställt att samtliga hybrider är avlivade. Det är ett intensivt arbete, säger Johan Varenius.

[BILD]

Kameror ska fånga fler på bild

Parallellt med jakten bedrivs ett intensivt arbete med att inventera området för att upptäcka fler djur. Det finns flera viltkameror i området och man söker efter mer spillning och spår.

– När vi får svar på vad de fällda djuren har för DNA-profil så kan vi jämföra om det finns fler individer kvar. Det är också många jaktlag som är med och hjälper till och arbetet fortsätter.

Det nuvarande skyddsjaktsbeslutet gäller till och med den 28 februari 2018.

SVT Nyheter Sörmland var först med att rapportera om nyheten.

LÄS MER: Misstänkt varghybrid var vuxen varg

LÄS OCKSÅ: Stora resurser läggs på hybridjakten

LÄS OCKSÅ: 10 000 liter mjölk i diket