Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 november 2017

  Misstänkta varghybriden var vuxen varg

  Jakten på hybridvargarna pågår i Sörmland. Två misstänkta hybrider har hittills skjutits. Nu är DNA-analysen av den första djurkroppen klar.

  – Det första djuret vi fick in var ett vuxet djur. Åldern talar emot att det var en hybrid. Hybriderna är fortfarande valpar. Men vi jobbar på uppdrag av Naturvårdsverket och länsstyrelsen och jag rapporterar till dem först och främst, säger Mikael Åkesson, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  Djuret sköts inom jaktområdet utanför Katrineholm för ett par veckor sedan.

  Forskarna undersöker fortfarande DNA-proven från den andra misstänka varghybriden som sköts i måndags. Trots att analysen inte är färdig är det sannolikt en årsunge som skjutits, uppger länsstyrelsen i Sörmland. Det stärker möjligheterna för att det är en hybrid som sköts i måndags, eftersom det inte fötts renrasiga vargungar i området.

  LÄS OCKSÅ: Arla behåller mjölkpriset

  Kostsam analys

  Djurkropparna obducerades först av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Sedan skickades vävnadsprover till SLU-forskarna vid Grimsö forskningsstation, där det finns stor kunskap om svenska vargstammens genetik.

  Varghybridernas pappa är en hund, men vilken hundras det är kommer man inte att ta reda på.

  – En genetisk analys är ganska kostsam. Vår frågeställning är om det är en hybrid eller inte. Det är en resursfråga, säger Mikael Åkesson.

  Har testats mot 150 skandinaviska vargar

  Det var i somras som forskarna identifierade tre hybridvalpar i reviret utanför Katrineholm. Valparna fångades på bild och väckte förundran med sin ovanliga färg. Det inledde ett omfattande detektivarbete från de svenska myndigheterna. Valparnas spillning samlades in för DNA-analys och testades mot 150 andra vargar i Skandinavien och 29 olika hundraser. Därefter konstaterades att det rörde sig om första generationens hybrider mellan varg och hund.

  – Man har lagt ner stora insatser för att ta reda på om det kunde vara hybrider. Det finns ingen tvekan om att de är det, understryker Mikael Åkesson.

  Kullen med hybridvalpar är den första kända i Sverige. Länsstyrelsen i Sörmland beslutade om skyddsjakt i slutet av oktober, både efter varg och varghybrider. Hittills har alltså två djur skjutits i jakten.

  Hybrider kan få ungar

  I resten av Europa finns det flera kända fall med vilda korsningar mellan varg och hund.

  – De förekommer i Italien och Spanien och där vet man också att hybriderna har fått egna kullar. Det finns även genetiskt bekräftade fall av hybrider i Baltikum, säger Mikael Åkesson.

  LÄS OCKSÅ: DNA-teknik ger facit om rovdjursskadorLÄS OCKSÅ: Blåste jägare på jakträtter

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen